with Brak komentarzy

Babeczki warzywne z sosem czosnkowym

Babeczki warzywne mają w sobie samo dobro! Składają się ze szpinaku, papryki, pieczarek, cebulki, czosnku, jajka i mozzarelli. Doskonałe na ciepło oraz na zimno. Dobre są nawet następnego dnia! Idealne dla osób, które uwielbiają dobrze zjeść! Podaj je z sosem czosnkowym lub chrzanowym.

  • Babeczki składają się z samych warzyw- scalają je- jajko oraz mozzarella, dlatego po upieczeniu możesz mieć problem z wyjęciem ich z foremek.
  • Zanim wyjmiesz je z foremki, odczekaj aż trochę ostygną.
  • Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie babeczek warzywnych w foremkach z twardego papieru, w których podasz je na stół ( babeczki smakują wybornie na ciepło).

*Są też bezmięsne i nie zawierają mąki- można nawet pokusić się o stwierdzenie, że są trochę fit przystawką ;-P

Składniki:

  • pieczarki pół kg
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • szpinak (opakowanie świeżego lub mrożonego)
  • jedna cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • starta mozzarella (dwie lub trzy garście)
  • mały jogurt naturalny
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżeczka majonezu (jeśli lubisz sosy z dodatkiem majonezu)

Możesz upiec warzywne babeczki w foremce natłuszczoną olejem- jednak wtedy prawdopodobnie wystąpi problem z ich wyjęciem. Pieczenie w  tych najcieńszych foremkach (jak na muffinki) nie jest dobrym pomysłem- szybko przesiąkają i nie wyglądają zbyt ładnie po wyjęciu z piekarnika.

Przygotowanie:

  • Pieczarki i cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżeczce oleju.
  • Paprykę pokrój w kosteczkę i również podsmaż na patelni.
  • Szpinak poszatkuj, czosnek pokrój drobniutko i smaż chwilę  na patelni.
  • Mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach.
  • Wszystkie warzywa wymieszaj dokładnie ze sobą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wbij dwa jajka oraz wsyp startą mozzarellę. Jeszcze raz wymieszaj farsz.
  • Nakładaj prosto do foremek lub do standardowej formy na muffinki wysmarowanej olejem.
  • Piecz 30- 35 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160/170

Sos czosnkowy/ chrzanowy

  • mały jogurt naturalny
  • łyżeczka chrzanu lub rozdrobiony ząbek czosnku
  • łyżeczka majonezu ( jeśli lubisz sosy z majonezem )

Zostaw Komentarz