Babeczki warzywne z sosem czosnkowym
Babeczki warzywne mają w sobie samo dobro! Składają się ze szpinaku, papryki, pieczarek, cebulki, czosnku, jajka i mozzarelli. Doskonałe na ciepło oraz na zimno. Dobre są nawet następnego dnia! Idealne dla osób, które uwielbiają dobrze zjeść! Podaj je z sosem czosnkowym lub chrzanowym.
- Babeczki składają się z samych warzyw- scalają je- jajko oraz mozzarella, dlatego po upieczeniu możesz mieć problem z wyjęciem ich z foremek.
- Zanim wyjmiesz je z foremki, odczekaj aż trochę ostygną.
- Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie babeczek warzywnych w foremkach z twardego papieru, w których podasz je na stół ( babeczki smakują wybornie na ciepło).
*Są też bezmięsne i nie zawierają mąki- można nawet pokusić się o stwierdzenie, że są trochę fit przystawką ;-P
Składniki:
- pieczarki pół kg
- 3 papryki w różnych kolorach
- szpinak (opakowanie świeżego lub mrożonego)
- jedna cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- starta mozzarella (dwie lub trzy garście)
- mały jogurt naturalny
- łyżeczka chrzanu
- łyżeczka majonezu (jeśli lubisz sosy z dodatkiem majonezu)
Możesz upiec warzywne babeczki w foremce natłuszczoną olejem- jednak wtedy prawdopodobnie wystąpi problem z ich wyjęciem. Pieczenie w tych najcieńszych foremkach (jak na muffinki) nie jest dobrym pomysłem- szybko przesiąkają i nie wyglądają zbyt ładnie po wyjęciu z piekarnika.
Przygotowanie:
- Pieczarki i cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżeczce oleju.
- Paprykę pokrój w kosteczkę i również podsmaż na patelni.
- Szpinak poszatkuj, czosnek pokrój drobniutko i smaż chwilę na patelni.
- Mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach.
- Wszystkie warzywa wymieszaj dokładnie ze sobą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wbij dwa jajka oraz wsyp startą mozzarellę. Jeszcze raz wymieszaj farsz.
- Nakładaj prosto do foremek lub do standardowej formy na muffinki wysmarowanej olejem.
- Piecz 30- 35 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160/170
Sos czosnkowy/ chrzanowy
- mały jogurt naturalny
- łyżeczka chrzanu lub rozdrobiony ząbek czosnku
- łyżeczka majonezu ( jeśli lubisz sosy z majonezem )
Zostaw Komentarz