Chrupiące babeczki z ciasta francuskiego, bogato nadziane bitą śmietanką i owocami
Pokażę Ci dziś, jak wykonać takie cudowne babeczki.🧁 Jest to doskonały pomysł na prosty i szybki deser dla gości! Uwielbiają je dorośli, jak i dzieci. Babeczki nie tylko wyglądają uroczo, ale rewelacyjnie smakują! Są lekkie, chrupiące a bita śmietanka i owoce nadają im charakteru. Do takich babeczek możesz dodać ulubione owoce a zamiast bitej śmietany, dodać klasyczny krem budyniowy. W każdym wariancie smakują wybitnie! Z pewnością zachwycą Twoich gości- i Ciebie również 😉
Składniki :
- Ciasto francuskie
- Śmietanka 36%(ubita na sztywno)
- Jajko
- Mrożone owoce
Z ciasta francuskiego wytnij przy pomocy małej szklanki 3 kółka.
W dwóch z nich przy użyciu kieliszka wytnij kółeczka. Rozmąconym jajkiem posmaruj pełne kółko. Następnie nałóż na nie okrąg ⭕ wycięty przy pomocy kieliszka. Posmaruj jajkiem i nałóż ostatnie kółeczko wycięte przy użyciu kieliszka- w ten prosty sposób powstają miseczki z ciasta francuskiego, które możecie nadziać w dowolny sposób. Mogę służyć jako baza do przepisów na słodko i na słono! Np. miseczki z ciasta francuskiego z serkiem kremowym i łososiem.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, około 20 minut.☀️ Poczekaj, aż babeczki ostygną a następnie nadziewaj je ubitą śmietanką i dekoruj owocami.☀️
Taka babeczka jest już gotowa do schrupania! Nie przetrzymuj ich w lodówce, ponieważ ciasto francuskie twardnieje i staje się niedobre! Przygotuj je tego samego dnia, które mają zostać podane, wtedy smakują najlepiej!

Zostaw Komentarz