Znacie już przepis na ziemniaczane babeczki, teraz czas na coś nowego! Babeczki warzywne z cukinii, lekkie i pyszne! Bardzo proste w przygotowaniu, zrobisz je w kilka chwil.
Bardzo ważne jest to, żeby po wyjęciu z piekarnika, ostudzić babki i następnie schłodzić w lodówce, dzięki temu masa zgrabnie się zsiądzie i nie będzie problemu z wyjęciem ich z foremek.
Moje nadzienie do babeczek to serek kanapkowy, wędzony łosoś i koperek. Ty możesz nadziać je czym chcesz.
Jeśli chcesz poznać oryginalne przepisy na przystawki kliknij tu: przepisy
Składniki:
- 1 mała cukinia
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- garść startej mozzarelli
- odrobina soli i pieprzu
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki, następnie dodaj szczyptę soli i odciśnij powstały sok. Do startej cukinii dodaj jajko, bułkę i mozzarellę i bardzo dokładnie wymieszaj masę, tak aby składniki się ze sobą dobrze połączyły. Teraz czas na dodanie odrobiny pieprzu.
Foremkę do muffinek natłuść olejem i w każde wgłębienie wkładaj masę.
Pamiętaj żeby dokładnie oblepić foremkę.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz w nim muffinki przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ostygną i schładzaj je w lodówce.
Przy wyjmowaniu muffinek z foremki będzie potrzebny pomocnik- u mnie był to nóż. Delikatnie podważałam babeczki i bardzo ładnie wychodziły.
Zostaw Komentarz