Wiosenna Babka Tulipan
W powietrzu czuć już pierwszy powiew wiosennego powietrza, promienie słoneczne nieśmiało pukają do naszych okien. Przychodzą dziś do Was z przepisem na wiosenną babkę tulipan.
Jest to ciasto, które kojarzy mi się z ciepłem, wiosną i Wielkanocą.
Możesz ją również zapisać na liście ciast wielkanocnych- Babka Tulipan pięknie prezentuje się na świątecznym stole, najlepiej upiec dwie foremki, bo bardzo szybko znika ze stołu!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 6 białek
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki do proszku do pieczenia
- kisiel cytrynowy
- kisiel malinowy
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki maku
- 4 łyżki wody
- ¾ szklanki oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, zwróć uwagę, żeby miska, w której będą ubijane, była sucha.
Kiedy masa białkowa będzie robić się sztywna, wsypuj do niej małymi partiami cukier. Teraz do ubitych białek stopniowo dodawaj mąkę i dokładnie mieszaj.
Do masy dodaj olej i cztery łyżki wody i ponownie wymieszaj. Masę rozdziel na cztery części. Do pierwszej dodaj kisiel i wymieszaj.
Następnie do drugiej kakao i również wymieszaj. Do trzeciej mak a do czwartej kisiel cytrynowy i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.
Foremkę i (może być foremka do babki lub keksówki) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wykładaj masy do foremki.
Na końcu. Przetnij je nożem wzdłuż foremki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Przed wyjęciem, możesz zrobić test patyczka- jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe do wyjęcia.
Pieczenie nie jest moją mocną stroną, dlatego staram się wybierać ciasta, które ne przysporzą zbyt dużego rozczarowania 😉 Jeśli szukasz prostych przepisów na słodkości zapraszam tu: *Słodkości*
Zostaw Komentarz