with Brak komentarzy

Wiosenna Babka Tulipan

W powietrzu czuć już pierwszy powiew wiosennego powietrza, promienie słoneczne nieśmiało pukają do naszych okien. Przychodzą dziś do Was z przepisem na wiosenną babkę tulipan.

Jest to ciasto, które kojarzy mi się z ciepłem, wiosną i Wielkanocą.

Możesz ją również zapisać na liście ciast wielkanocnych- Babka Tulipan pięknie prezentuje się na świątecznym stole, najlepiej upiec dwie foremki, bo bardzo szybko znika ze stołu!

 

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki do proszku do pieczenia
  • kisiel cytrynowy
  • kisiel malinowy
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki maku
  • 4 łyżki wody
  • ¾ szklanki oleju

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, zwróć uwagę, żeby miska, w której będą ubijane, była sucha.

Kiedy masa białkowa będzie robić się sztywna, wsypuj do niej małymi partiami cukier. Teraz do ubitych białek stopniowo dodawaj mąkę i dokładnie mieszaj.

Do masy dodaj olej i cztery łyżki wody i ponownie wymieszaj. Masę rozdziel na cztery części. Do  pierwszej dodaj kisiel i wymieszaj.

Następnie do drugiej kakao i również wymieszaj. Do trzeciej mak a do czwartej kisiel cytrynowy i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.

Foremkę i (może być foremka do babki lub keksówki) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wykładaj masy do foremki.

Na końcu. Przetnij je nożem wzdłuż foremki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Przed wyjęciem, możesz zrobić test patyczka- jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe do wyjęcia.

Pieczenie nie jest moją mocną stroną, dlatego staram się wybierać ciasta, które ne przysporzą zbyt dużego rozczarowania 😉 Jeśli szukasz prostych przepisów na słodkości zapraszam tu: *Słodkości*

 

 

 

Zostaw Komentarz