with Brak komentarzy

Botwinka

Botwinka dołączyła do grona moich ulubionych zup stosunkowo niedawno! Przez długi czas nie wzbudzała mojej sympatii- ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie wiedziałam nawet, jak smakuje!

Kiedy tylko przychodził maj, na blogach kulinarnych zaczynały pojawiać się zdjęcia botwinek- z jajkiem, bez jajka, z ziemniakiem, bez ziemniaka.

Obserwowałam te zdjęcia, przeglądałam przepisy, ale jakoś nie czułam chemii. A często mam tak, że  zobaczę zdjęcie potrawy i już czuję, 😉 że smakuje obłędnie.

Pierwszą botwinkę robiłam z lekkim zaciekawieniem, ale też strachem, kto zje ten gar zupy, jeśli okaże się niewypałem.

Na szczęście botwinka wyszła pyszna! Gotuję ją na wywarze z samych warzyw, moja ulubiona to ta z ziemniakiem, jajkiem i dużą ilością koperku!

Jeśli chodzi o kolor- nie zawsze kolor zupy musi być idealnie buraczkowy! Zdjęcia w internecie nie zawsze oddają prawdziwy kolor potraw. Najważniejsze, żeby zupa była smaczna- tego się trzymajmy!

Najpierw gotuję wywar warzywny:

  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 duży por
  • 3 pietruszki
  • Cebula- opalona na palniku lub patelni
  • 1 ząbek czosnku

Pęczek liści: seler, por, natka pietruszki

Przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liście laurowe

łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Warzywa obieram i obsmażam na łyżce oleju, następnie zalewam zimną wodę, dodaję przyprawy i gotuję przez godzinę. Warzywa można również obsmażyć w szybkowarze, potem wystarczy zalać wodą i ustawić odpowiedni program.  Ja wybieram program rosół- aromatyczny wywar gotowy jest w 25 minut. Mam Szybkowar Eldom SW500

Składniki na botwinkę:

  • Wyszły mi 2 litry wywaru warzywnego więc tyle użyłam 🙂
  • 2 pęczki botwinki
  • Duży pęczek koperku
  • 2 średnie buraczki
  • 8 młodych ziemniaków
  • 1 duża łyżka masła
  • Śmietana 18%

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Buraki obrałam i drobno pokroiłam. Botwinkę umyłam i pokroiłam drobno, malutkie buraczki drobno pokroiłam. W garnku umieściłam bulion, ziemniaki, pokrojone buraki i botwinkę z pokrojonymi buraczkami. Zupę gotowałam do miękkości. Jeśli tak, jak ja dodajesz buraki po 20 minutach gotowania sprawdź, czy już są miękkie. Ja gotuję botwinkę około 20-25 minut, następnie doprawiam solą i pieprzem. Zabielam śmietaną 18%, dodaję dużo siekanego koperku i ugotowane na twardo jajko.

Botwinka
Botwinka

Zostaw Komentarz