Chatka Baby Jagi
Wygląda efektownie, smakuje wyśmienicie, a jej przygotowanie jest niezwykle proste!
To ciasto bez pieczenia, więc jeśli będziesz ściśle trzymać się proporcji, nie ma mowy, żeby się nie udało!
Nazwa tego ciasta przyprawia o dreszcze, ale dzieci je uwielbiają!
Zrobisz je z łatwo dostępnych składników.
Chatka składa się z masy twarogowej o smaku waniliowym i kakaowym, herbatników i polewy czekoladowej
Najlepiej, jeśli po zrobieniu ciasto schowasz na noc do lodówki- wtedy herbatniki pięknie zmiękną.
Ja do polewy dodaję gorzką czekoladę, jeśli wolisz słodsze desery- dodaj czekoladę mleczną.
Do masy waniliowej dodałam odrobinę skórki pomarańczowej- ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w przepisie.
Składniki:
- 36 herbatników
- 250g masła
- 500g twarogu
- ½ szklanki cukru pudru
- aromat waniliowy
- 2 łyżeczki kakao
- jeśli chcesz możesz dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny
Polewa czekoladowa: 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej, 6 łyżek śmietanki 36%
Twaróg powinien być bez grudek- ja mój zmieliłam przy pomocy blendera. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, żeby było miękkie.
Twaróg, masło, cukier puder- zmiksuj na puszystą masę. Podziel ją na dwie równe części.
Do jednej dodaj kilka kropli aromatu waniliowego, a do drugiej dwie łyżki kakao.
Na foli spożywczej rozłóż herbatniki: po sześć ciastek w trzech rzędach. Na herbatniki nałóż masę kakaową (zostaw 4 łyżki masy).
Teraz na masie kakaowej układaj herbatniki w identycznej sekwencji : trzy rzędy po sześć ciastek.
Wyłóż na nie masę waniliową i na środku uformuj pasek z masy kakaowej tej, która wcześniej została odłożona.
Teraz czas na złożenie chatki:
Ciastka zewnętrzne podnosimy zdecydowanym ruchem do góry. I mamy już naszą chatkę prawie gotową!
Dokładnie owiń folią- następnie schowaj do lodówki na całą noc.
Polewa czekoladowa: w małym naczyniu rozpuść czekoladę i śmietankę, dokładnie mieszaj, żeby się nie przypaliła.
Ciasto po wyjęciu z lodówki polej polewą czekoladową.
Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia mam dla Ciebie propozycję: pyszne ciasto galaretkowe
Zostaw Komentarz