Chłopski garnek
Rozgrzewające danie, które nasyci Cię na długo! Chłopski garnek to świetna sprawa, gdy chcesz zrobić obiad na dwa dni. A co najlepsze- drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Fajne jest to, że zrobisz go w miarę szybko! Wystarczy, że pokroisz składniki, podsmażysz, wrzucisz do garnka i zalejesz wodą- Ty zajmujesz się sobą, a danie sobie dochodzi 🙂
To co? Zabieramy się za przygotowanie chłopskiego garnka!
Składniki:
Pół główki białej kapusty
2 cebule
2 papryki
4 ziemniaki
600g kiełbasy
Przyprawy:
Tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, oregano, papryka
Zasmażka:
dwie łyżki masła+ 2 łyżki mąki
I do dzieła! Zaczynamy gotowanie!
Kapustę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę, paprykę również pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plasterki a kiełbasę w krążki lub półksiężyce 😀
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż poszatkowaną kapustę. Ja smażę ją około 5 minut, następnie przekładam do dużego garnka.
Kiełbasę przesmażam z cebulą, aż kiełbasa nabierze pięknej chrupiącej skórki 🙂 I tak dodaję ją do kapusty.
Paprykę smażę razem z pokrojonymi ziemniakami- wtedy jest szybciej 😀 Wszystkie składniki mieszam w dużym garnku. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe.
Zalewam wodą tak, żeby składniki nie wystawały. Gotuję do miękkości. Na koniec dodaję zasmażkę:
masło rozpuszczam na patelni, dodaję dwie łyżki mąki i przyprawy: oregano, paprykę, tymianek.
Zasmażkę dodaję do potrawy i dokładnie mieszam. Przyprawiam solą i pieprzem.
Szukasz fajnych pomysłów na obiad: Koniecznie poznaj moje inne przepisy: https://www.kuchniaadamsow.pl/
Zostaw Komentarz