with Brak komentarzy
Chłopski garnek
Chłopski garnek

Chłopski garnek

Rozgrzewające danie, które nasyci Cię na długo! Chłopski garnek to świetna sprawa, gdy chcesz zrobić obiad na dwa dni. A co najlepsze- drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej.

Fajne jest to, że zrobisz go w miarę szybko! Wystarczy, że pokroisz składniki, podsmażysz, wrzucisz do garnka i zalejesz wodą- Ty zajmujesz się sobą, a danie sobie dochodzi 🙂

To co? Zabieramy się za przygotowanie chłopskiego garnka!

Składniki:

Pół główki białej kapusty

2 cebule

2 papryki

4 ziemniaki

600g kiełbasy

Przyprawy:

Tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, oregano, papryka

Zasmażka:

dwie łyżki masła+ 2 łyżki mąki

 

I do dzieła! Zaczynamy gotowanie!

Kapustę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę, paprykę również pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plasterki a kiełbasę w krążki lub półksiężyce 😀

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż poszatkowaną kapustę. Ja smażę ją około 5 minut, następnie przekładam do dużego garnka.

Kiełbasę przesmażam z cebulą, aż kiełbasa nabierze pięknej chrupiącej skórki 🙂 I tak dodaję ją do kapusty.

Paprykę smażę razem z pokrojonymi ziemniakami- wtedy jest szybciej 😀 Wszystkie składniki mieszam w dużym garnku. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe.

Zalewam wodą tak, żeby składniki nie wystawały. Gotuję do miękkości. Na koniec dodaję zasmażkę:

masło rozpuszczam na patelni, dodaję dwie łyżki mąki i przyprawy: oregano, paprykę, tymianek.

Zasmażkę dodaję do potrawy i dokładnie mieszam. Przyprawiam solą i pieprzem.

 

Szukasz fajnych pomysłów na obiad: Koniecznie poznaj moje inne przepisy: https://www.kuchniaadamsow.pl/

Chłopski garnek
Chłopski garnek

Zostaw Komentarz