with Brak komentarzy
ciasteczka francuskie
ciasteczka francuskie

 

Ugryzłam kawałek tego ciasteczka i stało się to,czego najbardziej się obawiałam!

Nie mogłam poprzestać na jednym!

 

Jego sekretem jest krem na bazie białej czekolady,serka waniliowego i jogurtu greckiego.

Podstawą chrupiące ciasto francuskie, a dopełnieniem borówki.

Dziś udekorowałam je borówkami…a mam już w planach zrobić kolejne ciasteczka i dodać do nich soczyste i słodkie truskawki

 

Składniki:

  • Tabliczka białej czekolady
  • Serek waniliowy 200g
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Owoce
  • Żółtko

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszaj z serkiem, dodaj ostudzoną czekoladę i po połączeniu się składników odstaw do lodówki na 20 minut.

Z ciasta wykrój prostokąty. Z każdej ze stron odkrój 1 cm margines. Pasek zwiń w rulon i za pomocą roztrzepanego żółtka przyklej do brzegów naszego prostokąta. Ciasteczka kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st aż ciastka się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika, każdą postawę ciasteczka “ubij” przy pomocy łyżeczki, bo trochę urosną 🙂

Kiedy przestygną,nadziewaj je kremem i owocami.

Pokochasz te ciasteczka francuskie od pierwszego gryza!

 

Lubisz proste słodkości? Zajrzyj tu po więcej inspiracji- Przepisy

ciasteczka francuskie
ciasteczka francuskie

Zostaw Komentarz