Ugryzłam kawałek tego ciasteczka i stało się to,czego najbardziej się obawiałam!
Nie mogłam poprzestać na jednym!
Jego sekretem jest krem na bazie białej czekolady,serka waniliowego i jogurtu greckiego.
Podstawą chrupiące ciasto francuskie, a dopełnieniem borówki.
Dziś udekorowałam je borówkami…a mam już w planach zrobić kolejne ciasteczka i dodać do nich soczyste i słodkie truskawki
Składniki:
- Tabliczka białej czekolady
- Serek waniliowy 200g
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Owoce
- Żółtko
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszaj z serkiem, dodaj ostudzoną czekoladę i po połączeniu się składników odstaw do lodówki na 20 minut.
Z ciasta wykrój prostokąty. Z każdej ze stron odkrój 1 cm margines. Pasek zwiń w rulon i za pomocą roztrzepanego żółtka przyklej do brzegów naszego prostokąta. Ciasteczka kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st aż ciastka się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika, każdą postawę ciasteczka “ubij” przy pomocy łyżeczki, bo trochę urosną 🙂
Kiedy przestygną,nadziewaj je kremem i owocami.
Pokochasz te ciasteczka francuskie od pierwszego gryza!
Lubisz proste słodkości? Zajrzyj tu po więcej inspiracji- Przepisy
Zostaw Komentarz