with Brak komentarzy

Ciasteczka jeże, w sam raz na jesień dużo frajdy sprawiło nam ich zrobienie, a później zjedzenie.

Nie muszę pisać, że zniknęły w mgnieniu oka

Składniki:

  • 80g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Szklanka mąki
  • Szczypta soli
  • 70g masła
  • 125g mąki
  • Polewa:
  • 100g masła
  • 80g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • Posypka: wiórki kokosowe, pokruszone orzeszki

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj szczyptę soli. Dodaj masło i posiekaj je nożem. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, uformuj kulkę i schowaj do lodówki na godzinę. Z ciasta formuj kulki, które z jednej strony delikatnie spłaszczaj. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Polewa: masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i na końcu kakao. Wymieszaj i po wystudzeniu możesz schować do lodówki.

Jeże zamocz w polewie, a następnie w posypce. Przy użyciu wykałaczki lub pędzelka narysuj oczy i nos.

Smacznego!

ciastka jeżyki

 

Zostaw Komentarz