Ciasteczka jeże, w sam raz na jesień dużo frajdy sprawiło nam ich zrobienie, a później zjedzenie.
Nie muszę pisać, że zniknęły w mgnieniu oka
Składniki:
- 80g cukru pudru
- 2 żółtka
- Szklanka mąki
- Szczypta soli
- 70g masła
- 125g mąki
- Polewa:
- 100g masła
- 80g cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- Posypka: wiórki kokosowe, pokruszone orzeszki
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj szczyptę soli. Dodaj masło i posiekaj je nożem. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, uformuj kulkę i schowaj do lodówki na godzinę. Z ciasta formuj kulki, które z jednej strony delikatnie spłaszczaj. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Polewa: masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i na końcu kakao. Wymieszaj i po wystudzeniu możesz schować do lodówki.
Jeże zamocz w polewie, a następnie w posypce. Przy użyciu wykałaczki lub pędzelka narysuj oczy i nos.
Smacznego!


Zostaw Komentarz