Pyszna przystawka: Ciasto francuskie z kurkami
Bardzo, ale to bardzo, bardzo lubię kurki. W tym roku jest ich duży urodzaj, dlatego kiedy tylko znajdę czas, ruszam na łowy. Lubię las i fantastycznie się w nim relaksuję, jednak po obejrzeniu kilku horrorów już śmiało nie chodzę po nim sama 😉
Najczęściej robię sos kurkowy, który podaję z makaronem (przepis). Na drugim miejscu jest omlet z kurkami, zaraz po nim naleśniki z kurkowym farszem, polędwica w sosie kurkowym, makaron z kurkami i suszonymi pomidorami i przepyszna zupa krem z kurek 😉
Kurki rządzą, dlatego postanowiłam zrobić z nimi przystawkę, co by trochę urozmaicić kurkowe menu.
Przygotowałam dla Was przepis na wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, które nadziałam kurkami duszonymi z cebulą na maśle. Następnie zalałam je słodką śmietanką i odparowałam, żeby farsz stał się gęsty.
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Kurki około 400 g
- Śmietanka 30%
- Natka pietruszki
- Cebula
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wycięłam okręgi przy pomocy kufla do piwa. Następnie zwinęłam delikatnie jego krańce i podziurawiłam wykałaczką. Piekłam w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Kurki umyłam. Cebulę pokroiłam w piórka. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wyłożyłam na nią kurki oraz cebulkę, dodałam odrobinę soli i dusiłam aż zmiękły. Następnie na patelnię wlałam kilka łyżek śmietanki i dokładnie wymieszałam. Upieczone ciastka wyjęłam z piekarnika i delikatnie stukałam w nie łyżeczką, aż powstało wgłębienie na farsz. Gdy śmietana się ładnie odparowała i farsz zgęstniał, nałożyłam go na ciastka i posypałam posiekaną natką pietruszki. Ciasto francuskie z kurkami smakuje obłędnie na ciepło, ale spokojnie, możesz zjeść je nawet na zimno.
Zostaw Komentarz