with Jeden komentarz

Rewelacyjne Ciasto Kinder Country

Lubisz ciasta bez pieczenia? Ja bardzo! Nie muszę się martwić o zakalce, albo zastanawiać się, czy już się upiekło, a może się spiekło.

Mam wiele  wspomnień związanych z  pieczeniem i nie wszystkie kończyły się dobrze!

Dlatego częściej stawiam na ciasta bez pieczenia!

Jednym z moich ulubionych jest ciasto Kinder Country, robiłam go już tyle razy, że robię go z zamkniętymi oczami! No prawie z zamkniętymi, bo muszę uważać, żeby śmietanka się nie zważyła!

 

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki 36%
  • 250 g herbatników
  • 2 czekolady mleczne
  • 2 czekolady białe
  • 3 szklanki płatków Kangus

 

Zatem do dzieła!

Ubij 200 ml zimnej śmietanki 36% na sztywną masę,

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i po ostudzeniu dodaj do ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Teraz czas mascarpone. Dodaj je partiami, niecałe na raz. Do masy dodaj 3 szklanki płatków.

Czekolady mleczne rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź, 150 ml śmietanki ubij na sztywno i wymieszaj z czekoladą.

 

W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki, połóż na nie masę z białą czekoladą. Wyłóż kolejną warstwę herbatników.

Czas na masę z mlecznej czekolady. Wyłóż ją na herbatnikach. Na koniec posyp ciasto Kangusami i wstaw na noc do lodówki.

Co tu się może nie udać? Możesz zbyt długo ubijać śmietankę i się zważy.

Czasami, chociaż nie wiem, jakbyśmy się starali, dochodzi do małych kuchennych katastrof. Mi śmietanka się zważyła, bo dolałam do niej za ciepłą czekoladę 🙂

Ciasto Kinder Country
Ciasto Kinder Country

Jedna odpowiedz

  1. […] Jajka wbrew pozorom szybko przygotujesz! Jeśli organizujesz przyjęcie, to polecam również super ciasto, zrobisz równie szybko:  Ciasto Kinder Country […]

Zostaw Komentarz