Rewelacyjne Ciasto Kinder Country
Lubisz ciasta bez pieczenia? Ja bardzo! Nie muszę się martwić o zakalce, albo zastanawiać się, czy już się upiekło, a może się spiekło.
Mam wiele wspomnień związanych z pieczeniem i nie wszystkie kończyły się dobrze!
Dlatego częściej stawiam na ciasta bez pieczenia!
Jednym z moich ulubionych jest ciasto Kinder Country, robiłam go już tyle razy, że robię go z zamkniętymi oczami! No prawie z zamkniętymi, bo muszę uważać, żeby śmietanka się nie zważyła!
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 350 ml śmietanki 36%
- 250 g herbatników
- 2 czekolady mleczne
- 2 czekolady białe
- 3 szklanki płatków Kangus
Zatem do dzieła!
Ubij 200 ml zimnej śmietanki 36% na sztywną masę,
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i po ostudzeniu dodaj do ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Teraz czas mascarpone. Dodaj je partiami, niecałe na raz. Do masy dodaj 3 szklanki płatków.
Czekolady mleczne rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź, 150 ml śmietanki ubij na sztywno i wymieszaj z czekoladą.
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki, połóż na nie masę z białą czekoladą. Wyłóż kolejną warstwę herbatników.
Czas na masę z mlecznej czekolady. Wyłóż ją na herbatnikach. Na koniec posyp ciasto Kangusami i wstaw na noc do lodówki.
Co tu się może nie udać? Możesz zbyt długo ubijać śmietankę i się zważy.
Czasami, chociaż nie wiem, jakbyśmy się starali, dochodzi do małych kuchennych katastrof. Mi śmietanka się zważyła, bo dolałam do niej za ciepłą czekoladę 🙂

Jedna odpowiedz
Jajka faszerowane boczkiem - Kuchnia Adamsów
[…] Jajka wbrew pozorom szybko przygotujesz! Jeśli organizujesz przyjęcie, to polecam również super ciasto, zrobisz równie szybko: Ciasto Kinder Country […]