Lodowiec
Lodowiec to jedno z moich ulubionych ciast- ma wszystko to, co lubię! A przede wszystkim,jest proste w przygotowaniu.
Ciasto składa się z biszkoptowego spodu, na której umieszczamy krem kakaowy. Do masy dodajemy kawałki mlecznej czekolady, dzięki temu jest on wyśmienity i wyrazisty.
Biała masa to krem waniliowy, delikatny, rozpływający się w ustach! Na białej masie układamy ulubione owoce, u mnie to były truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy
- pół szklanki cukru
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki
- czekolada mleczna
- opakowanie biszkoptów
Przygotowanie:
W przepisie była jedna galaretka-ja daję dużo truskawek, dlatego użyłam dwóch opakowań.
Galaretki rozpuściłam w 500 ml gorącej wody. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dnie układałam biszkopty, które moczyłam w galaretce truskawkowej.
Następnie w misie miksera umieściłam żółtka, cukier oraz budyń.
Masę wlałam do gotującego się mleka. Jednocześnie cały czas ją mieszałam, aby się nie przypaliła.
Kiedy osiągnęła konsystencję budyniu- odstawiłam do ostudzenia. Miękkie masło zmiksowałam na puszystą masę.
Do roztartego masła dodawałam po łyżce ostudzonego budyniu i miksowałam, aż składniki się połączą. Krem podzieliłam na dwie części.
Do jednej dodałam dwie łyżki kakao i pokruszone kawałki czekolady.
Na biszkoptach ułożyłam ciemną, a następnie białą masę. Teraz czas na owoce, układałam je na cieście, a następnie zalałam tężejącą galaretką.
Ciasto odstawiłam do lodówki na nocowanie.
Możecie zrobić jeszcze jedną warstwę z biszkoptów, układając je, na białej masie.
Lodowiec to proste i pyszne ciasto, które pokochasz od pierwszego kęsa!
Jeśli szukasz pomysłu na wspaniałe przystawki zajrzyj tu: https://www.kuchniaadamsow.pl/category/przystawki/
Zostaw Komentarz