with Brak komentarzy

Ciasto Ombre

Czy to już czas na układanie świątecznego menu? Ja myślę, że właśnie tak!  Przygotowałam dla Ciebie propozycję na świąteczne ciasto 🙂

Ciasto Ombre składa się z trzech pięknych i pysznych warstw. Te cudowne kolory zawdzięcza trzem budyniom o smaku: śmietankowym, karmelowym i czekoladowym.

Na spodzie i na wierzchu znajduje się kruche ciasto, które doskonale współgra z masami. Prawdziwa uczta dla podniebienia i dla oka!

Jeśli szukasz pomysłów na pyszne i proste w przygotowaniu ciasta zajrzyj tu: ciasta

Składniki:

  • 3 budynie ( śmietankowy, czekoladowy oraz karmelowy:
  • 3 kubki śmietany 18% po 330g
  • 250g masła
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • Trzy szklanki mąki
  • Szklanka cukru

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiej, dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy.

Wlej żółtka oraz dodaj posiekane masło. Zagnieć kruche ciasto i podziel je na dwie równej wielkości kule. Teraz przełóż je do lodówki. Ja schowałam na 25 min do zamrażarki i też było git.

Naszykuj blachę o wymiarach 28 x 23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Następnie zabieramy się za wykonanie spodu ciasta.

Na tarce, na grubych oczkach zetrzyj jedną kulkę ciasta, wstaw blachę na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Teraz przygotujemy trzy masy. W misie miksera ubij na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodaj cukier.

Masę przełóż do trzech misek.

Do każdej z nich dodaj po jednym kubku śmietany oraz opakowanie budyniu i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Na upieczony kruchy spód wyłóż kolejno masę: czekoladową, karmelową a na końcu śmietankową.

Na wierzchu umieść, starte na dużych oczach kruche ciasto, a teraz wstaw blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę.

Odstaw ciasto ombre do ostygnięcia, najlepiej smakuje następnego dnia 🙂

ciasto ombre
ciasto ombre

ciasto ombre

Zostaw Komentarz