with Brak komentarzy

Rajska pianka

Ciasto rajska pianka

Dziś mam dla Ciebie przepis na super ciasto bez pieczenia! Rajska pianka to proste, pyszne i pięknie prezentujące się ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil.

Urodziny, wizyta znajomych, przyjęcie- Rajska Pianka zrobi furorę na gościach i szybko zniknie.

Ja przygotowałam ciasto w blaszce o wymiarach 36×24,54 cm, pojemność serków 200 g, użyłam serków homogenizowanych marki rolmlecz.

To co? Koniec gadania, robimy ciasto:

 

Składniki:

  • Herbatniki około 400 g
  • Galaretki 6 sztuk (dałam 2 cytrynowe, 2 agrestowe i dwie truskawkowe)
  • 6 serków homogenizowanych np. tych

 

Przygotowanie:

2 galaretki tego samego koloru rozpuść w 500 ml gorącej wody i wymieszaj. Kiedy ostygną, wymieszaj z dwoma serkami homogenizowanymi i odstaw w chłodne miejsce.

Możesz odstawić masę do lodówki, kiedy ostygnie. Sprawdzaj co jakiś czas jej gęstość.

To samo zrób z pozostałymi galaretkami.

Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na dnie jedną warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładaj po kolei masy galaretkowe, które zaczęły powoli zastygać.

Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.

Na ostatnią masę wyłóż warstwę herbatników i wstaw ciasto na noc do lodówki.

I nie trzeba się martwić o zakalca

To co? Skusisz się na kawałek?

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasta zajrzyj tu: Przepisy na smaczne ciasta

Rajska Pianka to ciasto, które możesz przygotować z dziećmi, jest proste w przygotowaniu. Trzeba tylko pilnować, żeby masa galaretkowo-serowa totalnie nie zgęstniała w lodówce. Masa nie może być zbyt rzadka, przez to pierwsza warstwa herbatników może się poprzesuwać. Przypilnuj, żeby miała konsystencję gęstego budyniu.

Zostaw Komentarz