with 10 komentarzy
wiosenne ciasto ombre
wiosenne ciasto ombre

Ciasto wiosenne ombre

Czy to już czas na układanie świątecznego menu? Ja myślę, że właśnie tak!  Przygotowałam dla Ciebie propozycję na świąteczne ciasto 🙂

Ciasto Ombre składa się z trzech pięknych i pysznych warstw. Te cudowne kolory zawdzięcza trzem budyniom o smaku: śmietankowym, karmelowym i czekoladowym.

Na spodzie i na wierzchu znajduje się kruche ciasto, które doskonale współgra z masami. Prawdziwa uczta dla podniebienia i dla oka!

Jeśli szukasz pomysłów na pyszne i proste w przygotowaniu ciasta zajrzyj tu: ciasta

Składniki:

  • budynie (śmietankowy, malinowy oraz dwa wiśniowe)
  • 3 kubki śmietany 18% po 330g
  • 250g masła
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • Trzy szklanki mąki

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiej, dodaj do niej proszek do pieczenia, pół szklanki cukru cukier oraz cukier waniliowy.

Wlej żółtka oraz dodaj posiekane masło. Zagnieć kruche ciasto i podziel je na dwie równej wielkości kule. Teraz przełóż je do lodówki. Ja schowałam na 25 min do zamrażarki i też było git.

Naszykuj blachę o wymiarach 28 x 23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Następnie zabieramy się za wykonanie spodu ciasta.

Na tarce, na grubych oczkach zetrzyj jedną kulkę ciasta, wstaw blachę na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Teraz przygotujemy trzy masy. W misie miksera ubij na sztywną pianę białka, pod koniec ubijania dodaj  pozostałą szklankę cukru.

Masę przełóż do trzech misek.

Do każdej z nich dodaj po jednym kubku śmietany. Do jednej masy dodaj budyń śmietankowy, do drugiej malinowy, a do trzeciej dwa wiśniowe.

Na upieczony kruchy spód wyłóż kolejno masę: wiśniową, malinową a na końcu śmietankową.

Na wierzchu umieść, starte na dużych oczach kruche ciasto, a teraz wstaw blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę.

Odstaw ciasto ombre do ostygnięcia, najlepiej smakuje następnego dnia 🙂

wiosenne ciasto ombre
wiosenne ciasto ombre
wiosenne ciasto ombre
wiosenne ciasto ombre

10 Odpowiedzi

  1. Aneta
    | Odpowiedz

    Mam pytanie, czy budyń dodajemy do masy prosto z opakowania czy należy wcześniej go przygotować ?

  2. Grażyna
    | Odpowiedz

    Super ciacho

  3. Kasia
    | Odpowiedz

    Do ciasta dajemy tylko 3 żółtka i 6 białek?

  4. Ania
    | Odpowiedz

    Czy ma być Śmietana 18% czy słodka śmietanka????

  5. Monika
    | Odpowiedz

    Witam mam pytanie czy śmietana to ma być słodka czy kwaśna do tego ciasta

  6. Rena
    | Odpowiedz

    Czy zamiast smietany kozna uzyc jogurt grecki. Tu gdzie mieszkam nie ma kwasnej ssmietany.

Zostaw Komentarz