
Ciasto z jabłkami i budyniem
Połączenie jabłek i budyniu to mistrzostwo świata, do tego lekkie i delikatne w smaku ciasto.. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.
I nie łudź się, że zjesz kawałek i podziękujesz. W przypadku ciasta z jabłkami i budyniem nie obejdzie się na malutkiej porcyjce.
Smakuje tak obłędnie pysznie, że przepadniesz po pierwszym kęsie.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce, obsypane delikatnie cukrem pudrem…
Przygotujesz je szybko z łatwo dostępnych składników, nie bój się, jest to prosty placek, nie ma mowy o zakalcach ani innych ciastowych potworach.
Jeśli mi się udało, to i Ty dasz radę 😉
Składniki:
Ciasto przygotujesz z:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanek mąki pszennej
- 250g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe, 750 ml mleka i 2 łyżki cukru
1 kg jabłek- obrane i pokrojone na grubsze plastry
Przygotowanie:
Masło i cukier umieść w misie miksera i ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy żółtkowo-maślanej dodawaj po jednym żółtku.
Ucieraj do momentu, aż masa stanie się jednolita. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj proszek do pieczenia i wsyp do masy i mieszaj do połączenia się składników.
Dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią połowę ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut.
Teraz przygotuj budyń. Do przygotowania budyniu użyj 750 ml mleka i 2 łyżek cukru ( jeśli masz budyń z dodatkiem cukru, pomiń te 2 łyżki cukru)
Na podpieczonym spodzie naszego ciasta układaj kawałki jabłek, zalej je masą budyniową i wyłóż pozostałą część ciasta. Piecz około 50 minut, w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu, wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zostaw Komentarz