with Brak komentarzy
cytrynowa kostka
cytrynowa kostka

Cytrynowa kostka- już mały kawałek tego ciasta dostarczy Ci orzeźwiającej mocy cytrynowego orzeźwienia. To jest po prostu hit na nadchodzące ciepłe dni.

Tak, cały czas mam nadzieję, że słońce wreszcie nas odwiedzi! Te zimne poranki i wieczory nie nastrajają pozytywnie, dlatego postanowiłam zrobić letnie  ciasto, które sprawi, że choć przez chwilę poczuję wakacyjny klimat.

Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Ciasto, które Ci przedstawiam kusi słoneczną barwą, a jego smak.. Nie będę więcej zdradzać- po prostu spróbuj!

Składniki:

250 g masła

2,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

pół łyżeczki soli

Masa:

6 jajek

200 ml soku z cytryny

6 łyżek mąki

2 szklanki cukru pudru

Masło rozpuść i przelej do miski, dodaj mąkę, cukry, sól i energicznie wymieszaj. Możesz wrzucić składniki do  misy malaksera i tam przygotować ciasto. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Przygotuj blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto umieść w blaszce i rozprowadź, dokładnie wypełniając całe dno naczynia. Ciasto piecz przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponakłuwaj je widelcem.

Mąkę przesiej z cukrem. W misie miksera ubij jajka, dodaj do nich mąkę z cukrem i miksuj do połączenia składników. Teraz dodaj sok z cytryny i po 4 minutach mieszania, wylej masę na podpieczony kruchy spód. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstaw ciasto w chłodne miejsce. Przechowuj je w lodówce. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.

Cytrynowa kostka
Cytrynowa kostka

Lubisz ciasta z cytrynową nutą? Mam dla Ciebie super przepis:Cytrynowiec bez pieczenia

Zostaw Komentarz