Cytrynowiec bez pieczenia to doskonałe ciasto na lato! Ma bardzo ciekawy smak! Idealny na upalne dni 🙂 Jeśli szukasz ciekawych przepisów na letnie ciasta kliknij tu: ciekawe przepisy na ciasta i deserki
Ciasto składa się z kilku warstw. Pierwsza to herbatniki. Rozprowadzamy na nich masę złożoną z budyniu o smaku cytrynowym a następnie przykrywamy biszkoptami nasączonymi w cytrynowym ponczu. Na biszkopty wykładamy masę z jogurtów naturalnych i galaretek cytrynowych. Cytrynowca dekorujemy delicjami i zalewamy galaretką cytrynową.
Ciasto powinno postać w lodówce przynajmniej całą noc 🙂
Ciasto przygotowałam w blaszce o wymiarach 36×23,5 cm
Składniki:
- 30 herbatników
- 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
- 800 g jogurtu naturalnego
- 5 galaretek cytrynowych
- 24 podłużne biszkopty
- około 25 ciastek delicje
- 130g masła
- 4 cytryny lub sok cytrynowy limii
- woda
- 1 szklanka cukru ( ja zazwyczaj dodaję ¾ szklanki cukru, wolę bardziej orzeźwiający smak 😉
Przygotowanie
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie ułóż herbatniki.
Masa budyniowa
Wyciśnij sok z 3 cytryn lub przygotuj około pół szklanki gotowego soku cytrynowego limmi.
(Jeśli przeszkadza Ci kwaśny posmak cytryn, możesz użyć mniejszej ilości gotowego soku- kiedy masa będzie gotowa możesz ją dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryny)
Do soku cytrynowego dolewamy 1,5 szklanki wody.
Powstały roztwór dzielimy na pół. Do pierwszej części dodajemy dwa budynie i dokładnie mieszamy. Drugą wlewamy do garnka, wrzucamy do niego masło oraz wsypujemy cukier.
Po zagotowaniu, wlewamy masę budyniową i energicznie mieszamy. Kończymy mieszać, kiedy masa pięknie zgęstnieje. Lekko ją studzimy i jeszcze ciepłą, bardzo delikatnie wykładamy na herbatniki. Nie wykładaj całej masy na raz, możesz poprzesuwać ciastka i ciężko będzie uratować taką sytuację 😉 Ciasto schowaj do lodówki.
Masa cytrynowa
800 gram jogurtu naturalnego przełóż do misy miksera. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 200 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż galaretka lekko ostygnie i wlewaj ją powoli do jogurtów. Najlepiej użyj do tej czynności miksera. Masę cytrynową schowaj do lodówki na mniej więcej godzinkę.
Przygotuj cytrynowy poncz- wyciśnij sok z cytryny lub dodaj 2-3 łyżki gotowego soku limmi dodaj do niego ¾ szklanki wody. Zanurz każdego z biszkoptów w ponczu i układaj na budyniowej masie. Następnie wyłóż na nie gęstniejącą masę cytrynową i spowrotem schłodź w lodówce. Kiedy masa zacznie ładnie gęstnieć, wyłóż na niej delicje. Ostatnim etapem jest przygotowanie galaretki cytrynowej 🙂 ja użyłam 3 galaretek rozpuszczonych w 900 ml wrzącej wody. Galaretkę wykładamy na delicję, dopiero kiedy zacznie porządnie gęstnieć. Ciasto chowamy na noc do lodówki a następnego dnia delektujemy się jego smakiem.
Inspirowałam się przepisem, który znalazłam na stronie: https://m.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-cytrynowiec-wg-ewy-bez-pieczenia,111091,ewaaa.html
Jedna odpowiedz
Kolorowy sernik z galaretek - Kuchnia Adamsów
[…] bardzo lubię ciasta z galaretką! Do moich ulubionych należy Cytrynowiec (tu znajdziesz przepis) i Lodowiec ( klik przepis) oba ciasta są bez pieczenia […]