Lubisz ciasto Kopiec Kreta? Ja bardzo, ale nie robię go zbyt często.
Ostatnio trochę zaszalałam i zrobiłam je w postaci deserku.
I tak powstały mini kopce kreta, które bardzo zasmakowały domownikom. Jestem przekonana, że zrobię je jeszcze nie raz!
Jeśli lubisz proste desery, zajrzyj tu: PYSZNE DESERY
Deser Kopiec Kreta nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, zrobisz go sprawnie. Możesz zrobić go w pucharkach lub w szklaneczkach, wybór pozostawiam Tobie:)
W moich szklankach wyszły solidne porcje! Zrobiłam 6 deserków z litra śmietany, trzech bananów i połowy ciasta czekoladowego.
Ciasto czekoladowe jest rewelacyjnie wilgotne i niczym już go nie nasączam.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- gorzka czekolada
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Szklanka mleka
- 4 jajka
Pozostałe składniki
- Litr śmietanki kremówki plus pół szklanki cukru
- Banany 3-4 sztuki
- Cytryna
Uwaga: jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Nie dodawaj jajek, od razu po wyjęciu z lodówki!
Do małego garnka wrzuć masło oraz połamaną czekoladę, roztapiaj na małym palniku.
Cały czas mieszaj, żeby składniki się nie przypaliły. Kiedy powstanie jednolita masa, zestaw garnek z palnika.
Do wystudzonej masy dodaj szklankę mleka i dokładnie wymieszaj.
W misce wymieszaj: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijaj, aż uzyskają konsystencję piany.
Do piany dodawaj powoli po łyżce suchych składników i mieszaj. Nie miksuj zbyt długo, możesz masę wymieszać za pomocą łyżki.
Masę przełóż do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę z fixem oraz połową szklanki cukru
Banany skrop sokiem z cytryny i pokrój na plasterki.
Ja do 6 szklanek użyłam połowę upieczonego ciasta. Po wystudzeniu ciasto pokrusz na małe kawałki i na dnie każdej szklanki umieść po 2 łyżki kruszonki.
Następnie wyłóż porcję bananów, śmietany i na koniec znowu dwie duże łyżki kruszonki.
Smacznego!
Zostaw Komentarz