with Brak komentarzy

Deserki w pucharkach

Deserki w pucharkach i szklankach były kiedyś hitem każdej imprezy! Owoce, bita śmietana i  kolorowe galaretki! To było coś! Jako dziecko, bardzo lubiłam ich smak. Tęsknię za takim czasem dziecięcej beztroski 🙂 Bardzo dawno nie robiłam deserków w pucharkach. Postanowiłam zrobić deserki w wersji na bogato! Te, które chce Ci polecić, składają się z galaretki wymieszanej z truskawkami, kremu truskawkowego, lemon curd oraz bitej śmietany! Z jednej strony słodki smak truskawek, a z drugiej lekki cytrynowy smak lemon curd!

Jeśli szukasz pomysłu na deser w pucharkach, polecam ten przepis! Mam dla Ciebie również super pomysły na inne słodkości: inspiracje

Składniki

  • 500 g truskawek, mogą być mrożone
  • Opakowanie mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • Kilka bez do dekoracji, ulubiona posypka (użyłam liofilizowanych jagód)
  • dwie galaretki truskawkowe

Krem Lemon Curd

  • Gotowy sok z cytryn np. limmi około 100 ml lub 2 duże cytryny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła

Przygotowanie

Rozpuściłam mrożone truskawki i je zblendowałam. Jeśli używasz świeżych, wyjmij z nich szypułkę i również zblenduj. Galaretki rozpuściłam w połowie ilości wody, jaka jest zalecana na opakowaniu. Następnie po ostudzeniu galaretek wymieszałam je z truskawkami. Masę podzieliłam na dwie części. Jedną wymieszałam z mascarpone bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to mikserem. Masę złożoną z truskawek i galaretki przełożyłam do pucharków i odstawiłam w chłodne miejsce. Masę z mascarpone odstawiłam do lodówki, aby zgęstniała. Śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam do niej kilka kropel soku z cytryny. Kiedy krem mascarpone nabierze zwartej konsystencji, możesz wyłożyć go na masę z galaretką (pod warunkiem, że będzie już zastygnięta. Masę możesz wyłożyć łyżką lub przy użyciu rękawa cukierniczego. Ja nie mam takiego rękawa, robię taki prowizoryczny z torebki strunowej.

Krem lemon curd 

Do rondelka wsyp cukier (zawsze, kiedy stwierdzisz, że krem jest za mało słodki, możesz go dosłodzić) następnie wbij jajka. Przygotuj się na żmudny proces mieszania sosu- najlepiej przy użyciu trzepaczki czy rózgi kuchennej ;-)Jajka z cukrem wymieszaj dokładnie. Użyj najmniejszego palnika. Następnie dodaj sok z cytryn, cały czas mieszając. Na koniec wrzuć pokrojone na drobne kawałki masło. I cały czas mieszaj. Masa może być rzadka, nie martw się. Jeśli podczas gotowania pojawią się grudki- nie przejmuj się. Cały czas działamy na małym palniku, mieszając masę- do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po ostudzeniu i jeśli będzie taka potrzeba, przecedzeniu przez sitko, odstaw krem do lodówki. Wtedy również zgęstnieje.

Krem Lemon Curd wyłóż na masę z mascarpone, ozdób bitą śmietaną, posyp pokruszoną bezą i owocami.

Deserki w pucharkach
Deserki w pucharkach

Zostaw Komentarz