Domowe eklerki, jak z najlepszej cukierni!
Lubisz eklerki? A wiesz, że możesz przygotować je w domu, bez większego wysiłku! Ciasto parzone składa się z masła, mąki, jajek i wody. Przygotujesz z niego ptysie, eklerki lub groszek ptysiowy.
Możesz nadziać je, czym tylko chcesz! Może to być krem budyniowy, mascarpone z bitą śmietaną, bita śmietana wymieszana z musem truskawkowym- dodaj do środka to, co najbardziej lubisz.
Domowe eklerki doskonale prezentują się na domowych przyjęciach! Pasują idealnie do kawy z przyjaciółką!
Składniki (mi wyszło 30 ciastek – ale nie wiem, czy ktoś nie podjadał 😉 więc może było ich kilka sztuk więcej)
- 2 szklanki wody (moja szklanka miała 210 ml)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła
- sól
Składniki na krem budyniowy
- 2 budynie (waniliowe lub śmietankowe)
- 1 kostka masła 250 g
Krem
Dwa opakowania budyniu wsyp do naczynia i dodaj o połowę mniej mleka, niż jest napisane na opakowaniu. Ugotuj budyń- w razie potrzeby dodaj łyżkę cukru. Budyń wystudź, masło pokrój w cienkie paski. Masę wraz z masłem włóż do misy miksera i miksuj, do uzyskania pięknej i gładkiej konsystencji.
Polewa czekoladowa
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g mleka
Mleko i masło umieść w rondelku i podgrzej, następnie dodaj czekoladę połamaną na małe kawałki i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotowanie:
Do garnka wlej dwie szklanki wody i je zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj mąkę i energicznie wymieszaj tak, żeby nie porobiły się grudki. Powstałą masę mieszaj, aż zacznie odstawać od łyżki i ścian garnka.
Zdejmij garnek z gazu i pozostaw do ostudzenia. Następnie dodaj jedno jajko i szybko mieszaj, aż połączy się z masą. Kolejno dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego (jeśli go nie masz, do torebki strunowej, odetnij jej róg i masz domowej roboty rękaw cukierniczy).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj eklerki- zachowaj odstęp, ponieważ ciastka zwiększają swoją objętość.
Piecz 12 minut i uchyl drzwiczki piekarnika, żeby nagromadzona para mogła się z niego wydostać.
Następnie zamknij piekarnik i piecz, aż ciastka pięknie się zarumienią. U mnie to było około 10 minut. Wyjmij ciastka i ostudź.
Eklerki przekrój na pół, jedną połowę ciastek maczaj w ostudzonej polewie czekoladowej- drugą nadziewaj przygotowanym kremem.
Zostaw Komentarz