Domowe rogaliki drożdżowe
W sam raz do popołudniowej kawy, na podwieczorek, na piknik lub wycieczkę 🙂
Mały, duży, nadziewany budyniem lub dżemem- rogalik domowy! Te rogaliki są wyjątkowe- rosną w lodówce!
Ciasto chowamy na godzinę do lodówki- nic nie wyrabiamy! Mieszamy łyżką, a ono tam sobie rośnie!
Ja zostawiłam je na całą noc- i następnego dnia, miałam trochę stracha, czy ciasto będzie nadawać się do pieczenia..
Na szczęście rogaliki, w sumie powinnam napisać rogale, bo moje jakieś takie duże 🙂 wyszły super.
Ciasto jest rewelacyjne do obróbki, rogaliki ładnie się zwijają, ciasto jest elastyczne, nie rozkleja się podczas pieczenia.
Ja jestem nimi zachwycona! Robienie domowych rogalików drożdżowych, kojarzyło mi się z ciężką robotą, a poszło gładko i przyjemnie! Jeśli lubisz proste domowe wypieki, zajrzyj tu: przepisy
Składniki:
- 50 gram drożdży
- Margaryna 250 gram
- Pół szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka + żółtko do posmarowania
- 4 łyżki cukru
- odrobina soli
- 3 szklanki mąki
Nadzienie: ja nadziałam je budyniem waniliowym. Ugotowałam dwa budynie w zmniejszonej ilości mleka, dzięki temu nadzienie było zwarte.
Przygotowanie:
Margarynę rozpuściłam i zostawiłam do ostudzenia.
Drożdże wkruszyłam do ciepłego mleka, (nie, mleko nie może być gorące, tylko lekko podgrzane) dodałam cukier, wymieszałam i odstawiłam, żeby sobie chwilę popracowały.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam odrobinę soli, dodałam rozczyn z drożdży oraz margarynę.
Wymieszałam dokładnie łyżką do całkowitego połączenia się składników. Miskę przykryłam i odstawiłam do lodówki.
Tak jak pisałam, na całą noc. Możesz potrzymać ciasto godzinę lub dwie- lub, jeśli lubisz ryzyko, tak jak ja, zostaw je na całą noc 😉
Ciasto po wyjęciu z lodówki, podziel na kilka części. Każdą z nich dokładnie rozwałkuj w kształt koła i potnij na trójkąty.
Na szerszą część ciasta, małą łyżeczką nakładaj nadzienie i zwijaj w rulonik.
Rogaliki możesz przed pieczeniem posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, i piecz rogaliki przez około 15- 20 minut.
Ja piekę ja na blaszce wyłożonej papierem na środkowym ruszcie, piekarnik nastawiam na funkcję pieczenia góra- dół.
I gotowe 🙂 Domowe rogaliki drożdżowe skradną Twoje serce! I każdego, kogo nimi poczęstujesz..
Zostaw Komentarz