with Brak komentarzy

Domowe rogaliki drożdżowe

W sam raz do popołudniowej kawy, na podwieczorek, na piknik lub wycieczkę 🙂

Mały, duży, nadziewany budyniem lub dżemem- rogalik domowy! Te rogaliki są wyjątkowe- rosną w lodówce!

Ciasto chowamy na godzinę do lodówki- nic nie wyrabiamy! Mieszamy łyżką, a ono tam sobie rośnie!

Ja zostawiłam je na całą noc- i następnego dnia, miałam trochę stracha, czy ciasto będzie nadawać się do pieczenia..

Na szczęście rogaliki, w sumie powinnam napisać rogale, bo moje jakieś takie duże 🙂 wyszły super.

Ciasto jest rewelacyjne do obróbki,  rogaliki ładnie się zwijają, ciasto jest elastyczne, nie rozkleja się podczas pieczenia.

Ja jestem nimi zachwycona! Robienie domowych rogalików drożdżowych, kojarzyło mi się z ciężką robotą, a poszło gładko i przyjemnie! Jeśli lubisz proste domowe wypieki, zajrzyj tu: przepisy

Składniki:

  • 50 gram drożdży
  • Margaryna 250 gram
  • Pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka + żółtko do posmarowania
  • 4 łyżki cukru
  • odrobina soli
  • 3 szklanki mąki

Nadzienie: ja nadziałam je budyniem waniliowym. Ugotowałam dwa budynie w zmniejszonej ilości mleka, dzięki temu nadzienie było zwarte.

Przygotowanie:

Margarynę rozpuściłam i zostawiłam do ostudzenia.

Drożdże wkruszyłam do ciepłego mleka, (nie, mleko nie może być gorące, tylko lekko podgrzane) dodałam cukier, wymieszałam i odstawiłam, żeby sobie chwilę popracowały.

Do miski przesiałam mąkę, dodałam odrobinę soli, dodałam rozczyn z drożdży oraz margarynę.

Wymieszałam dokładnie łyżką do całkowitego połączenia się składników. Miskę przykryłam i odstawiłam do lodówki.

Tak jak pisałam, na całą noc. Możesz potrzymać ciasto godzinę lub dwie- lub, jeśli lubisz ryzyko, tak jak ja, zostaw je na całą noc 😉

Ciasto po wyjęciu z lodówki, podziel na kilka części. Każdą z nich dokładnie rozwałkuj w kształt koła i potnij na trójkąty.

Na szerszą część ciasta, małą łyżeczką nakładaj nadzienie i zwijaj w rulonik.

Rogaliki możesz przed pieczeniem posmarować rozmąconym żółtkiem.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, i piecz rogaliki przez około 15- 20 minut.

Ja piekę ja na blaszce wyłożonej papierem na środkowym ruszcie, piekarnik nastawiam na funkcję pieczenia góra- dół.

I gotowe 🙂 Domowe rogaliki drożdżowe skradną Twoje serce! I każdego, kogo nimi poczęstujesz..

drożdżowe rogaliki domowe

Zostaw Komentarz