
Domowy Krupnik
Domowy Krupnik i kasza gryczana z sosem mięsnym, to dwa znienawidzone przeze mnie posiłki, które musiałam jeść, gdy byłam mała. To była prawdziwa katorga! Jednak z wiekiem doceniłam smak i walory zdrowotne krupniku. Podaję go z chrupiącymi grzankami oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Kasza jęczmienna jest bogata między innymi w potas, wapń, błonnik oraz żelazo, zawiera również witaminy z grupy B. Jeśli obficie posypiesz swoją porcję zupy natką pietruszki, dodatkowo wzmocnisz smak i dodasz do posiłku witaminy A, wapń oraz magnez 🙂 Samo zdrowie!
Dziś podam dwa przepisy na Domowy Krupnik- pierwszy tradycyjny, drugi z szybkowaru. Pamiętaj, że kasza jęczmienna podczas gotowania zwiększa swoją objętość i zagęszcza zupę. Jeśli przesadzisz z jej ilością i Twój krupnik będzie zbyt gęsty-możesz dolać do niego trochę wody( lub jeśli masz wywaru warzywnego)- dzięki temu, trochę go rozrzedzisz.
Zapraszam Cię również do wypróbowania fajnych przepisów na proste słodkości, znajdziesz je tu: https://www.kuchniaadamsow.pl/category/ciasta
Jestem mistrzynią w robieniu przystawek, jeśli chcesz zobaczyć co ostatnio przygotowałam, zajrzyj tu: Przekąski i przystawki
Składniki:
- Dwa udka kurczaka/indyka lub “kości” na których będziesz gotować wywar
- 1 Por
- 4 średnie marchewki
- 1 cebulka
- 1 średni seler
- 2 Korzenie i natka pietruszki
- Ziemniaki 6-8 sztuk średnich
- Czosnek 2 ząbki
- Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól
- pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
- 1,5 łyżki masła

Przepis tradycyjny
- Mięso zalewam zimną wodą, dodaję ziele angielskie około 5 ziarenek, 3 listki laurowe oraz “opaloną cebulkę” i gotuję pół godziny.
- Warzywa: marchew, seler, korzeń pietruszki obieram i trę na tarce na grubych oczkach i obsmażam na łyżce masła.
- Por (białą część) drobniutko kroję i smażę na łyżeczce masła.
- Ziemniaki obieram i kroję w kosteczkę.
- Jeśli w trakcie gotowania pojawią się niechciane szumowiny- wyławiam je. Do gotującego się mięsa dodaję starte warzywa oraz pokrojoną białą część pora. Kiedy warzywa zmiękną, dodaję kaszę. W trakcie gotowania sprawdzam, czy kasza dostatecznie zmiękła.Ziemniaki gotuję w osobnym garnku do miękkości. Ziemniaki dodaję do zupy, kiedy kasza będzie miękka. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Przepis na krupnik z szybkowaru Eldom
- Do szybkowaru wkładam: mięso zalewam zimną wodą, dodaję ziele angielskie około 5 ziarenek, 3 listki laurowe oraz “opaloną cebulkę” i zalewam wodą maksymalnie do ⅘ objętości garnka.
- Warzywa: marchew, seler, korzeń pietruszki obieram i trę na tarce na grubych oczkach, por (białą część) drobniutko kroję i dorzucam do szybkowaru. Ziemniaki obieram i kroję w kosteczkę. Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki i zamykam pokrywę. Ustawiam zawór w pozycji closed- i wypieram w menu: soup.
- Czas nagrzewania się garnka eldom zależy od stopnia napełnienia go płynem. U mnie było to 20 minut +15 minut gotowania. Zupa wyszła rewelacyjna, ponieważ warzywa się nie rozpadły.
- Pamiętaj, po ugotowaniu zupy, przelej ją z szybkowaru do innego garnka- to ważne! Dzięki temu warzywa nie rozmiękną.

Zostaw Komentarz