with Jeden komentarz

domowy rosół z szybkowaru

Domowy Rosół

Domowy rosół- zastanawiasz się, jak zrobić pyszny domowy rosół? Czy faktycznie powinien gotować się całą noc?

Czy to prawda, że im więcej oczek tym smaczniejszy? Ja długo szukałam przepisu na idealny domowy rosół.

Teraz już wiem, że im więcej warzyw tym smaczniejszy. Za dużo marchewek sprawi, że będzie słodki.

Dodaję również do gotowania jabłko! I duuużo zielonych liści. Taki właśnie smak rosołu najbardziej mi odpowiada.

Jeśli chodzi o mięso, to kupuję porcję rosołową wołową- uważam, że z niej rosół jest “charakterny” jeśli potrzebuję delikatniejszego smaku, wybieram porcję rosołową z kaczki lub indyka.

Zawsze do rosołu dodaję filet z piersi z kurczaka- potem wykorzystuję ją do zrobienia krokietów, potrawki z kurczaka lub domowych flaków z kurczaka.

 

Rosół gotowałam około 2-3 godzin metodą tradycyjną, czyli najpierw doprowadziłam do zagotowania wywaru, a następnie pyrkał sobie na najmniejszym palniku.

Od kilku miesięcy jestem posiadaczką szybkowaru i rosół mam gotowy w pół godziny.

Bardzo mi się podoba ta opcja, bo często miałam ochotę na domowy rosół, ale długie gotowanie mnie zniechęcało.

Rosół z szybkowaru jest według mnie bardzo smaczny!

Mam dla Ciebie kilka pomysłów na smaczny obiad: Obiady

Składniki:

  • Porcja rosołowa wołowa
  • Pierś z kurczaka
  • Kilka marchewek
  • Duży seler
  • Por
  • Pietruszki
  • Cebula
  • Jabłko
  • Czosnek
  • Dużo natki pietruszki
  • 3,5 litra wody
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól

 

Najpierw gotuję mięso wraz z przyprawami przez około godzinę, zbieram powstałe szumki (czyli te fafrocle, które się pojawiają podczas gotowania mięsa wołowego).

Teraz wkładam do garnka obrane warzywa, opaloną na palniku lub patelni cebulkę, czosnek, jabłko.

Po 40 minutach dokładam z pierś kurczaka i natkę pietruszki.

Gotuję na malutkim palniku około 1,5 godziny. Następnie rosół odcedzam i podaję z makaronem 🙂

 

Domowy rosół z szybkowaru Eldom 

Składniki:

  • Porcja rosołowa wołowa
  • Pierś z kurczaka
  • Kilka marchewek
  • Duży seler
  • Por
  • Pietruszki
  • Cebula
  • Jabłko
  • Czosnek
  • Dużo natki pietruszki
  • 3,5 litra wody
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól

 

Cebulkę opalam na palniku, warzywa obieram. Do miski szybkowaru wkładam wszystkie składniki, zalewam zimną wodą i włączam funkcję: rosół. I to wszystko.

Cała filozofia gotowania rosołu w szybkowarze! W ten sposób mam rosół gotowy w pół godziny!

Dla mnie to ogromna wygoda, bo rosół bardzo lubię 🙂 a jeśli mogę mieć go w pół godziny, to częściej będzie gościł na moim stole!

domowy rosół z szybkowaru
domowy rosół z szybkowaru

Jedna odpowiedz

Zostaw Komentarz