with Brak komentarzy

Ekspresowe flaczki

Ekspresowe Flaczki

Rosół czy flaki? Pamiętam to pytanie z większości imprez, jak byłam dzieckiem, najczęściej wybierałam rosół, ale tylko z jednego powodu..

Bardzo lubiłam smak flaczków, ale tylko zupy- bez zawartości mięsnej. Najbardziej lubiłam maczać świeżą bułeczkę w zupie. Ale reszty nie jadłam i z tego powodu, zawsze na większych imprezach, po prostu wybierałam rosół, żebym po zjedzeniu zupy nie musiała dojadać reszty dodatków. które mi nie przypadły do smaku.

Kiedy mama pierwszy raz zrobiła oszukane flaczki na bazie rosołu z kurczakiem, mój problem znikł 🙂

Często gotuję rosół i zamiast klasycznej pomidorowej na drugi na dzień robię właśnie takie ekspresowe flaczki.

Składniki:

  • Gotuję rosół według przepisu:https://www.kuchniaadamsow.pl/domowy-rosol/
  • Przyprawy:
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Imbir
  • Majeranek
  • sól i pieprz
  • Pierś z kurczaka (z rosołu)
  • Marchewka, seler i pietruszka (z rosołu)
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Pierś kroję na drobne kawałki, marchewki ścieram na tarce, wybieram grube oczka. To samo robię z selerem i pietruszką. Pokrojoną pierś oraz warzywa wrzucam do bulionu. Dodaję do zupy łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej oraz łyżeczkę imbiru. Następnie łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej ostrej papryki. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę- wymieszaj i dodaj do zupy. Wymieszaj dokładnie zasmażkę w zupie. Flaczki podgrzej i spróbuj, czy ich smak Ci pasuje. Pamiętaj, lepiej na początku dodać mniej przypraw i potem zupę doprawić, niż przesadzić z przyprawami 😉

Podawaj z chrupiąca bułeczką, jeśli lubisz natkę pietruszki, możesz śmiało posypać nią zupę 🙂

Tu znajdziesz fajne propozycje na smaczne obiady: https://www.kuchniaadamsow.pl/category/obiad/

Ekspresowe flaczki

Zostaw Komentarz