Elegancka pieczona gruszka z gorgonzolą i orzeszkami
Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też wymiata. Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę na imprezę, która zrobi efekt wow- to jest właśnie ta przekąska!
Robiłam ją z orzeszkami ziemnymi, pistacjami i nerkowcami! Wszystkie połączenia były wyśmienite! Ale chyba pistacje skradły moje serce 🙂 Po prostu dodaj ulubione orzeszki te, które najbardziej lubisz. Jeśli nie przepadasz za gorgonzolą, możesz użyć dowolnego sera pleśniowego. Gorgonzola fajnie podkręca smak całości.
Składniki ( dla dwóch osób, które lubią dobrze zjeść)
- dwie gruszki
- opakowanie gorgonzoli
- duża garść orzeszków ulubionych
- łyżeczka masła
Przygotowanie
Gruszki przekrój na pół, wydrąż środek – nie za dużo, tak aby zmieściły się tam orzeszki. Orzeszki drobno posiekaj, ser pokrój na kawałki. Wydrążoną gruszkę, posmaruj odrobiną masła. Wsyp orzeszki i posyp gorgonzolą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim gruszki przez około 30 minut. Podawaj na ciepło, rozłożone na rukoli i jeśli lubisz, możesz delikatnie polać je miodem.
Zostaw Komentarz