Eleganckie plastry buraka z nadzieniem, to moje nowe kulinarne odkrycie! Nie zdawałam sobie sprawy z tego, jakie to doooobre!
Kilka składników, proste w przygotowaniu a ile radości w konsumowaniu!
Słodki smak buraka otulony delikatnym serkiem kremowym z wyczuwalną nutą chrzanu, podprażone na patelni ziarna słonecznika robią tu kawał dobrej roboty.
Nie tylko nieziemsko chrupią, ale również nadają nadzieniu wyjątkowego charakteru!
Tu już nic więcej nie potrzeba.. Jedynie osoby, która uwielbia odkrywać nowe smaki 🙂
Składniki:
- Dwa duże buraki
- Opakowanie serka kremowego np. almette
- Dwie garście ziaren słonecznika
- 1-2 łyżki tartego chrzanu ( może być ze słoika)
Przygotowanie:
Buraki ugotuj lub upiecz- obierz i pokrój w cienkie plastry. Zanim pokroisz całe buraki, najpierw na próbę ukrój jeden plaster.
Złóż go delikatnie na pół, dzięki temu zobaczysz, jakiej grubości plasterków potrzebujesz. Teraz nadszedł czas na przygotowanie farszu. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni- trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Czekamy, aż ostygną i przekładamy je razem z serkiem do miski- dokładnie mieszamy. Teraz czas na chrzan- najpierw dodaj jedną łyżkę chrzanu i dokładnie wymieszaj nadzienie, spróbuj czy odpowiada Ci poziom ostrości. Jeśli uważasz, że nadzienie jest zbyt delikatne- dodaj drugą łyżkę chrzanu.
Plastry buraka nadziewaj przed samym podaniem- burak uwielbia barwić nadzienie 🙂 i z białego zamienia się w różowe! Na plasterek buraka połóż dużą łyżkę nadzienia i złóż go na pół.
Eleganckie plastry z buraka nie tylko ładnie wyglądają, ale rewelacyjnie smakują!
Zostaw Komentarz