with Brak komentarzy
Faszerowane bataty
Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Zastanawiasz się, co można zrobić z batatów? Ja do tej pory jadłam je w postaci pieczonych frytek. Myślałam, że smakowo już mnie nie zaskoczą, ale myliłam się.  Postanowiłam zrobić faszerowane bataty i się nie zawiodłam, ponieważ  z tego eksperymentowania wyszło pyszne danie.

Myślę, że to doskonała potrawa, którą możesz podać podczas spotkania ze znajomymi lub na kolację 🙂

Zalewa z suszonych pomidorów robi tu znakomitą robotę! Dzięki niej  komosa ryżowa nabiera  niesamowitego charakteru, a w połączeniu ze szpinakiem i pomidorami suszonymi wychodzi rewelacyjne połączenie smaków!

Składniki:

  • Dwa bataty
  • 6 łyżek komosy ryżowej
  • Dwie garście szpinaku
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • Pół papryczki chili
  • 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na pół. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu. Przez 40 minut piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.  Komosę ryżową dokładnie opłucz wodą, następnie ugotuj do miękkości. Pomidory suszone pokrój drobno. Cienko posiekaj ząbek czosnku. Szpinak podsmaż na patelni, możesz go  delikatnie posolić. Do szpinaku dodaj posiekany czosnek i jeszcze chwilę smaż. Szpinak wyraźnie zmniejszy swoja objętość i będzie wyglądał, jak zwiędły 🙂 spokojnie- tak ma właśnie wyglądać.

Papryczkę chili pokrój w drobne paseczki.

Komosę, szpinak, pomidory suszone wymieszaj dokładnie. Do masy dodaj 4 łyżki zalewy z pomidorów suszonych i jeszcze raz wszystko ze sobą wymieszaj. Możesz dodać soli oraz pieprzu- ale najpierw spróbuj czy farsz tego potrzebuje 🙂

Każdą połówkę batata delikatnie wydrąż małą łyżeczką- nie musisz robić tego zbyt głęboko. Możesz również przycisnąć delikatnie miąższ i w ten sposób zrobisz miejsce na farsz. Połówki batatów nadziewaj farszem. Do każdej połówki dodaj cienki paseczek papryki chili. Jeśli Twoje ziemniaki zostały upieczone wcześniej- możesz je podgrzać w piekarniku. Nagrzej go do 170 stopni i zostaw ziemniaki na około 10- 15 minut. Możesz je posypać również ulubionym tartym serem 🙂

Faszerowane bataty
Faszerowane bataty

Zostaw Komentarz