Gruszki zapiekane pod ciastem francuskim to wspaniały pomysł na pyszny deser. Zrobisz go w prosty i szybki sposób.
A jak podasz z ulubionymi lodami to stanie się jednym z ulubionych deserów 😉
Podczas pieczenia gruszek w domu unosi się cudowny zapach.
Ciasto francuskie staje się chrupiące, a gruszki miękkie.. podane z lodami tworzą wspaniały duet smakowy.
Zobaczysz ile radości może przynieść tak podany deser! Małe przyjemności są bardzo potrzebne 😉 zwłaszcza, gdy za oknem zaczyna robić się nieciekawie!
Zrobiłam ten deser na powitanie jesieni.
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Gruszki
- Ulubione lody 🙂
Przygotowanie:
Gruszki obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne przy użyciu łyżeczki.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie i ułóż na nim połówki gruszek. Z ciasta francuskiego wykrój kwadraty.
Teraz owiń kwadratami z ciasta francuskiego gruszki i nakłuj je widelcem.
Gruszki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w 190 stopniach przez około 30 minut.
Przed zapiekaniem możesz posmarować ciasto francuskie rozmąconym żółtkiem. Ja tego nie zrobiłam.
Jeszcze temat listków. Wycięłam je z ciasta francuskiego i przykleiłam do gruszki.
Niestety. Listki bardzo szybko złapały temperaturę i się po prostu zjarały.
Myślę, że możesz je wyciąć i włożyć do pieczenia na 10 minut przed końcem pieczenia gruszek.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz tu: https://www.kuchniaadamsow.pl/category/ciasta/
Zostaw Komentarz