with Brak komentarzy

Gruszki zapiekane pod ciastem francuskim to wspaniały pomysł na pyszny deser. Zrobisz go w prosty i szybki sposób.

A jak podasz z ulubionymi lodami to stanie się jednym z ulubionych deserów 😉

Podczas pieczenia gruszek w domu unosi się cudowny zapach.

Ciasto francuskie staje się chrupiące, a gruszki miękkie.. podane z lodami tworzą wspaniały duet smakowy.

Zobaczysz ile radości może przynieść tak podany deser! Małe przyjemności są bardzo potrzebne 😉 zwłaszcza, gdy za oknem zaczyna robić się nieciekawie!

Zrobiłam ten deser na powitanie jesieni.

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Gruszki
  • Ulubione lody 🙂

Przygotowanie:

Gruszki obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne przy użyciu łyżeczki.

Ciasto francuskie rozłóż na blacie i ułóż na nim połówki gruszek. Z ciasta francuskiego wykrój kwadraty.

Teraz owiń kwadratami z ciasta francuskiego gruszki i nakłuj je widelcem.

Gruszki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w 190 stopniach przez około 30 minut.

Przed zapiekaniem możesz posmarować ciasto francuskie rozmąconym żółtkiem. Ja tego nie zrobiłam.

Jeszcze temat listków. Wycięłam je z ciasta francuskiego i przykleiłam do gruszki.

Niestety. Listki bardzo szybko złapały temperaturę i się po prostu zjarały.

Myślę, że możesz je wyciąć i włożyć do pieczenia na 10 minut przed końcem pieczenia gruszek.

gruszki zapiekane
gruszki zapiekane pod ciastem francuskim

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz tu: https://www.kuchniaadamsow.pl/category/ciasta/

Zostaw Komentarz