Grzanki z pastą z batata
Masz ochotę na nową przystawkę? Oto i ona: Chrupiące grzanki z nieziemsko pyszną pastą z pieczonego batata i smażonym halloumi.
Marynata, którą został polany ser- sprawia, że na długo zapamiętasz jego smak!
Grzanki z pastą z batata możesz zrobić na kolację, imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.
Pastę możesz wykorzystać również do codziennych kanapek- zrobisz ją raz i zostanie w Twoim menu na zawsze 😀 oczywiście, jeśli kochasz bataty, tak-jak ja 🙂
Składniki:
- 1 batat
- 4 suszone pomidory+ 2 łyżki zalewy
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- Bagietka
- Roszponka lub jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki dodaj rukolę
Marynata: 2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, przyprawa: suszone pomidory.
Zaczynamy!
Batata obierz, pokrój na plastry, posmaruj oliwą i piecz do miękkości w piekarniku. Suszone pomidory zblenduj razem z pieczonym batatem.
Do masy dodaj podprażone na patelni ziarna słonecznika i dwie łyżki zalewy. Pasta gotowa! Teraz przechodzimy do naszej podstawy: czyli bagietki.
Bagietkę pokrój na plastry, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku do uzyskania odpowiedniego poziomu chrupkości.
Marynata: miód wymieszaj z sokiem z cytryny i łyżką przyprawy suszone pomidory.
Ser halloumi pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i układaj na niej kawałki sera. Polej je marynatą i jeszcze przez chwilę smaż (około 2 minut)
Grzanki posmaruj pastą z batata, ułóż na nich roszponkę lub rukolę
2 łyżki miodu wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawą z suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, układaj plastry sera i polej marynatą.
Smaż około 2 minut. Następnie przełóż ser na grzanki. Grzanki smakuję cudownie zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Delektuj się ich smakiem!
Zostaw Komentarz