with Brak komentarzy

Grzanki z pastą z batata

Grzanki z pastą z batata

Masz ochotę na nową przystawkę? Oto i ona: Chrupiące grzanki z nieziemsko pyszną pastą z pieczonego batata i smażonym halloumi.

Marynata, którą został polany ser- sprawia, że na długo zapamiętasz jego smak!

Grzanki z pastą z batata możesz zrobić na kolację, imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi.

Pastę możesz wykorzystać również do codziennych kanapek- zrobisz ją raz i zostanie w Twoim menu na zawsze 😀 oczywiście, jeśli kochasz bataty, tak-jak ja 🙂

 

Składniki:

  • 1 batat
  • 4 suszone pomidory+ 2 łyżki zalewy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • Bagietka
  • Roszponka lub jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki dodaj rukolę

 

Marynata: 2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, przyprawa: suszone pomidory.

 

Zaczynamy!

Batata obierz, pokrój na plastry, posmaruj oliwą i piecz do miękkości w piekarniku. Suszone pomidory zblenduj razem z pieczonym batatem.

Do masy dodaj podprażone na patelni ziarna słonecznika i dwie łyżki zalewy. Pasta gotowa! Teraz przechodzimy do naszej podstawy: czyli bagietki.

Bagietkę pokrój na plastry, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku do uzyskania odpowiedniego poziomu chrupkości.

Marynata: miód wymieszaj z sokiem z cytryny i łyżką przyprawy suszone pomidory.

Ser halloumi pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i układaj na niej kawałki sera. Polej je marynatą i jeszcze przez chwilę smaż (około 2 minut)

Grzanki posmaruj pastą z batata, ułóż na nich roszponkę lub rukolę

2 łyżki miodu wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawą z suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, układaj plastry sera i polej marynatą.

Smaż około 2 minut. Następnie przełóż ser na grzanki. Grzanki smakuję cudownie zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Delektuj się ich smakiem!

Grzanki z pastą z batata
Grzanki z pastą z batata
Grzanki z pastą z batata
Grzanki z pastą z batata

Zostaw Komentarz