Rewelacyjne jajka faszerowane boczkiem
Szukałam pomysłu na faszerowane jajka, chciałam w tym roku zrobić je w innej niż zwykle odsłonie.
Szperając w sieci trafiłam na zdjęcie nadziewanych jajek.. I przepadłam! Kawałeczki boczku, szparagi.. Wszystko to, co lubię.
Odkryłam, że w środku znajduje się jeszcze pieczony ząbek czosnku! Dziś przepis przetestowałam i chcę się z Wami nim podzielić! Ja byłam zachwycona ich smakiem!
Nie wiem, czy do końca udało mi się odtworzyć ich oryginalny smak, ale właśnie o to chodzi w kuchni, by eksperymentować i próbować 🙂 i się nie poddawać!
Trochę jak w życiu 🙂
Jajka wbrew pozorom szybko przygotujesz! Jeśli organizujesz przyjęcie, to polecam również super ciasto, zrobisz równie szybko: Ciasto Kinder Country
Bardzo efektownie prezentują się również miseczki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem, zobacz jak je zrobić: przepis
Składniki na 4 faszerowane jajka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 gałązki zielonych szparagów
- około 70 g boczku wędzonego
- 1 pieczony ząbek czosnku
- Sól, pieprz, sproszkowany czosnek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta wędzonej papryki
- szczypiorek
Przygotowanie
Ząbek czosnku zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Boczek pokrój w kostkę i praż na patelni.
Boczek przełóż do misy blendera i zmiel go.
W kielichu zostawiłam większą część zmielonego boczku, resztę odłożyłam do ozdobienia.
Nie wylewaj tłuszczu, który pozostał na patelni. Odmierz jedną łyżkę tłuszczu-dodamy go później do farszu.
Szparagi przekrój na pół i odetnij zdrewniałe łodygi.
Na patelni, na której smażony był boczek, połóż połówki szparagów, dopraw je solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.
Smaż je przez kilka minut, tak żeby zmiękły, ale żeby nie straciły jędrności.
Teraz na czas na jajka, ostrym nożem odetnij ich kawałeczek z dolnej części, dzięki temu nie będą przewracać się na talerzu.
Następnie odetnij z górnej części kawałek jajka, tak aby móc bezpiecznie wyjąć żółtko.
To najtrudniejsze zadanie z całego przepisu, ja usunęłam je przy pomocy noża i malutkiej łyżeczki. Jeden gwałtowny ruch i można zrobić w jajku dziurę!
Tak, niestety mi też się to przytrafiło- chciałam wyjąć całe żółto, zbyt mocno manewrowałam łyżeczką i praktycznie zgniotłam jajko. Następne już wydrążałam na pełnym luzie, jak zostało trochę żółtka, nie robiłam tragedii.
Do boczku dodaj żółtka, upieczony ząbek czosnku, jogurt, musztardę, łyżkę tłuszczu, która została po smażeniu boczku i majonez.
Składniki zmiel na gładką pastę.
Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Nadziej jajka pastą, ozdób resztą boczku i posyp wędzoną papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.
Przytnij łodygi szparagów do odpowiedniej długości i wsadź do jajka. Po zrobieniu jajek, odstaw je do lodówki na min godzinę. Wtedy farsz fajnie zastygnie 🙂
Jajka faszerowane boczkiem to doskonała przekąska na przyjęcie lub Święta Wielkanocne.
Jeśli szukasz fajnych pomysłów na przekąski zajrzyj tu: przekąski
Inspiracje do przygotowania jajek znalazłam na blogu: https://www.howsweeteats.com/

Zostaw Komentarz