Kolorowy sernik z galaretek
Prosty w wykonaniu, lecz trochę czasochłonny przez czas oczekiwania na zastygnięcie kolejnych warstw.
Warto jednak raz na jakiś czas przygotować kolorowy sernik z galaretek i serków homogenizowanych- uwielbiają go nie tylko dzieci.
Ma jednak wadę- tyle czasu się go przygotowuje, a tak szybko znika.
Ja bardzo lubię ciasta z galaretką! Do moich ulubionych należy Cytrynowiec (tu znajdziesz przepis) i Lodowiec ( klik przepis) oba ciasta są bez pieczenia 🙂
Prezentuje się wspaniale, samo spojrzenie na tyle kolorów od razu poprawia nastrój!
Do przygotowania sernika wykorzystuję serki homogenizowane o smaku waniliowym firmy Rolmlecz.
Zawsze przygotowuję go w prostokątnej blaszce o wymiarach 40cmX25cm.
Ważne, żeby dokładnie wyłożyć ją folią- tak, by masa nie popłynęła…
Niestety, miałam taką sytuację, gdzie galaretka uciekła z blachy pod folię..
Teraz już pilnuję, żeby nie było ani jednej dziurki.
Składniki:
- 8 galaretek
- 8 serków homogenizowanych (u mnie ten z “krową” firmy Rolmlecz)
Blachę wyłóż folią. Teraz czas na przygotowanie pierwszej warstwy naszego sernika! Galaretkę rozpuść w szklance (u mnie szklanka 250 ml) gorącej wody.
Dokładnie wymieszaj i lekko ostudź- teraz dodaj do niej dwa serki homogenizowane i mieszaj, aż znikną wszystkie grudki.
Masę wylej do blachy i odstaw w chłodne miejsce- najlepiej do lodówki.
Teraz możesz już przygotować drugą warstwę- tym razem będzie to sama galaretka, którą rozpuścisz w 1,5 szklanki gorącej wody.
Galaretkę musisz wystudzić i przelać do blachy, dopiero kiedy pierwsza warstwa dokładnie stężeje.
Czas na trzecią warstwę: kolejną galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, kiedy delikatnie ostygnie, dodaj dwa serki i wymieszaj dokładnie.
Przelej do blachy, kiedy poprzednia warstwa stężeje. Postępuj tak, jak wcześniej- aż do wyczerpania składników.
Jedna odpowiedz
Chatka Baby Jagi - Kuchnia Adamsów
[…] Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia mam dla Ciebie propozycję: pyszne ciasto galaretkowe […]