Kopytka pod beszamelem
Bukiet warzyw zapiekany pod beszamelem z kopytkami i mozzarellą wygrał nasz rodzinny plebiscyt na kwietniowy obiad!
Lubię się dzielić tym co dobre, a ten obiad wstąpił do grona wyjątkowych obiadów, których smak jest obłędny!
Do przygotowania obiadu użyłam kupnych kopytek i bukietu mrożonych warzyw, znacząco skróciło to jego przygotowanie.
Oczywiście, jeśli chcesz możesz przygotować kopytka domowe i dobrać warzywa, które najbardziej lubisz itp.
To jest obiad, którego warto zrobić trochę więcej! Po zjedzeniu jednej porcji, masz ochotę na więcej!
Dobra wiadomość jest taka, że jeśli zjesz go od razu po upieczeniu będzie pyszny!
Jeśli jakimś cudem zostanie kilka porcji, spokojnie.. Doskonale smakuje również po podgrzaniu.
To jest wersja bez mięsa, jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez niego, możesz dodać do dania: podsmażony w kosteczkę boczek lub kiełbasę.
Cudowne jest to, że do tego dania możesz wybrać dowolną mieszankę warzywną, taką jaką najbardziej lubisz 🙂
Składniki:
Kopytka ( ok.500g)
Warzywa na patelnię (ok.500g)
Starta mozzarella dwie garście
Bazylia, Tymianek
Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i wymieszaj, następnie wlej mleko i mieszaj aż masa zgęstnieje.
Ja wszystkie sosy mieszam trzepaczką.
Dopraw gałka muszkatołową, solą i pieprzem.
Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego włóż ugotowane kopytka. Warzywa na patelnie przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Jeśli w torebce jest opakowanie z przyprawami – decyzję o ich użyciu pozostawiam Tobie.
Są to z reguły bardzo intensywne w smaku przyprawy i mogą zdominować smak dania.
Warzywa wyłóż na kopytka. Następnie zalej danie sosem beszamelowym i posyp startą mozzarellą.
Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Poznaj moje propozycje na pyszny obiad: Przepisy
Zostaw Komentarz