Kruche ciasto ze śliwkami i lukrem cytrynowym
Chcesz zrobić szybkie i proste ciasto? Do takich z pewnością należy kruche ciasto śliwkowe z lukrem cytrynowym! Śliwki plus lukier cytrynowy to połączenie na 6! Owoce dodatkowo puszczą odrobinę soku, dzięki temu lukier nabiera różowego koloru i wspaniałego smaku! Ciasto robi się w kilka chwil, dzięki temu, sprawdzi się idealnie, kiedy wpadają niezapowiedziani goście. Można do niego użyć również śliwek ze słoika lub mrożonych( mrożone wcześniej należy rozmrozić!)
Składniki na ciasto śliwkowe:
- dwa żółtka
- dwie szklanki mąki tortowej
- kostka margaryny ( 250 g)
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- śliwki ok 1 kg
- 1 cytryna
- około szklanki cukru pudru
- dla chętnych łyżeczka spirytusu* jeśli ciasta nie będą jadły dzieci możecie dodać do lukru odrobinę spirytusu – nada mu oryginalnego smaku!
Mąkę przesiej przez sitko z cukrem pudrem, dodaj sól oraz cukier puder. Dodaj pokrojoną na drobną kosteczkę margarynę oraz żółtka i śmietanę. Dokładnie i żwawo wyrób ciasto- i schowaj je na około 2 godziny do zamrażalki.
Śliwki przekrój na pół- możesz je wymieszać z odrobiną cukru białego oraz posypać mąką.
Zamrożone ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki i rozłóż w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na startym cieście układaj śliwki-rozcięciem ku górze.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 50 minut bez nawiewu. Kiedy ciasto pięknie się zarumieni ( nie nie zabrązowi 😉 zbyt mocno) wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Lukier: wyciśnij sok z cytryny i dodaj do przesianego cukru pudru. Dokładnie wymieszaj i polej nim ciasto.
Zostaw Komentarz