with Brak komentarzy

Kruche ciasto ze śliwkami i lukrem cytrynowym

Chcesz zrobić szybkie i proste ciasto? Do takich z pewnością należy kruche ciasto śliwkowe z lukrem cytrynowym! Śliwki plus lukier cytrynowy to połączenie na 6! Owoce dodatkowo puszczą odrobinę soku, dzięki temu lukier nabiera różowego koloru i wspaniałego smaku! Ciasto robi się w kilka chwil, dzięki temu, sprawdzi się idealnie, kiedy wpadają niezapowiedziani goście. Można do niego użyć również śliwek ze słoika lub mrożonych( mrożone wcześniej należy rozmrozić!)

Składniki na ciasto śliwkowe:

  • dwa żółtka
  • dwie szklanki mąki tortowej
  • kostka margaryny ( 250 g)
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • śliwki ok 1 kg
  • 1 cytryna
  • około szklanki cukru pudru
  • dla chętnych łyżeczka spirytusu* jeśli ciasta nie będą jadły dzieci możecie dodać do lukru odrobinę spirytusu – nada mu oryginalnego smaku!

Mąkę przesiej przez sitko z cukrem pudrem, dodaj sól oraz cukier puder. Dodaj pokrojoną na drobną kosteczkę margarynę oraz żółtka i śmietanę. Dokładnie i żwawo wyrób ciasto- i schowaj je na około 2 godziny do zamrażalki.

Śliwki przekrój na pół- możesz je wymieszać z odrobiną cukru białego oraz posypać mąką.

Zamrożone ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki i rozłóż w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na startym cieście układaj śliwki-rozcięciem ku górze.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 50 minut bez nawiewu. Kiedy ciasto pięknie się zarumieni ( nie nie zabrązowi 😉 zbyt mocno) wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Lukier: wyciśnij sok z cytryny i dodaj do przesianego cukru pudru. Dokładnie wymieszaj i polej nim ciasto.

Zostaw Komentarz