with Brak komentarzy

Kuleczki z ziemniaków z kapustą na słodko

Organizujesz przyjęcie i chcesz zaskoczyć swoich gości pyszną potrawą na ciepło? Zastanawiasz się, czy jeśli przygotujesz coś zupełnie nowoczesnego, wszyscy będą najedzeni?

Mam dla Ciebie propozycję! Wykonaj obiad tradycyjny w nieco nowoczesnej odsłonie! Zobaczysz, to nie jest trudne, a efekty zaskoczą Cię mile!

Co w takim razie przygotowujemy na ten obiad?

Kuleczki z ziemniaków z kapustą na słodko!

Do przygotowania takich ziemniaków potrzebujesz specjalnej łyżeczki do wykrawania kulek. Myślisz, że to zbędny gadżet? O nieee, łyżkę do wykrawania możesz również wykorzystać do wykonania kuleczek z arbuza, melona  🙂

Pamiętaj:
Nie wyrzucaj ziemniaków po wykrojeniu! Ugotuj je, możesz zrobić z nich kopytka lub placki ziemniaczane lub podać do obiadu :)
nfd

Ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, tylko pilnuj, żeby się nie rozgotowały. Po ugotowaniu możesz je również usmażyć na masełku, lub podpiec. Wtedy ich skórka zrobi się chrupiąca 😉

Kapusta na słodko

  • Jedna duża kapusta pekińska
  • 2 średnie cebule
  • 3 Marchewki
  • Koperek
  • Masełko
  • Sól

Kapustę drobno posiekaj, cebulę pokrój w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Najpierw na masełku podsmaż cebulę, dodaj odrobinę soli i przełóż do garnka. Marchewkę oraz kapustę również podsmaż na patelni-uważaj, żeby kapusta się nie przypaliła. Kapustę i marchewkę również przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Woda powinna zakrywać warzywa- jednak nie wlewaj jej za dużo. Gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszając. Do ugotowanej kapusty dodaj dużo posiekanego koperku. Możesz zaprawić ją tradycyjną zasmażką. Potrawę zrobisz szybko, uważaj, bo równie szybko znika z garnka 🙂 Oczywiście kuleczki z ziemniaczków oraz kapusta na słodko podajemy z ulubionym dodatkiem mięsnym 🙂

nfd

Zostaw Komentarz