Łazanki- zaskakujące połączenie smaków
Pamiętam, jak szukałam kiedyś inspiracji na zimowe obiady- natrafiłam na łazanki. Zdjęcie przyciągnęło moją uwagę, ale kiedy przeczytałam dokładnie przepis, zatkało mnie! Jak można jeść makaron z kiszoną kapustą.. Ale to nie wszystko, co mnie zaskoczyło. Jak można jeść makaron z kapustą kiszoną, grzybami i jeszcze kiełbasą?! Szybko zamknęłam stronę i nawet nie przyszło mi wtedy do głowy, że lada dzień łazanki staną się jedną z moich ulubionych potraw! Teraz zastanawiam się, jak mogłam tak późno odkryć ten smak!
Istnieje bardzo dużo różnych interpretacji tego przepisu, niektórzy nie dodają kiełbasy, zamiast pieczarek dodają grzyby lub boczek! U mnie łazanki zawierają pieczarki i kiełbaskę- takie połączenie najbardziej nam smakuje.
Składniki:
- Makaron Łazanki 400g
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 300g kiełbasy
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
- Łyżka masła
Makaron łazanki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pilnuj, żeby się nie rozgotował- będzie się wtedy brzydko sklejał. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na cienkie plastry. Następnie smaż na patelni, aż zmiękną. Na koniec dopraw je solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle, kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na patelni na małej ilości oleju. Kapustę kwaszoną, możesz wcześniej opłukać, odsączyć i drobno pokroić (chyba że korzystasz z drobno pokrojonej) gotuj do miękkości z zielem i liściem laurowym. Po ugotowaniu kapustę należy odcedzić i wymieszać z kiełbasą, pieczarkami, cebulką oraz makaronem.
Łazanki są doskonałym pomysłem na obiad! Danie możesz następnego dnia podgrzać na patelni i delektować się jego smakiem.
Zostaw Komentarz