with Brak komentarzy

przystawka z salami

Mini miseczki z salami

 

Lubisz pyszne przekąski, ale nie za bardzo podoba Ci się, stanie przez długi czas w kuchni?

Jeśli tak jak ja, lubisz przepisy na szybkie przekąski- to właśnie taki dla Ciebie przygotowałam.

Jest to wspaniała propozycja dla zabieganych albo dla zaskoczonych wizytą gości 🙂 również dla tych, którzy lubią dobrze zjeść.

 

To, co jest niezbędne w tym przepisie- to salami. Salami w dużych plastrach, które posłużą nam za jadalne miseczki.

A to co wsadzisz do środka, pozostawiam Twojej inwencji twórczej.

A tak całkiem poważnie,to możesz tam wrzucić to co ja lub to, co masz akurat pod ręką.

Składniki:

  • Mini pieczarki
  • Cebula
  • Duże plastry salami
  • Oliwki
  • Feta
  • Pesto
  • Natka pietruszki
  • Łyżka oleju lub łyżka oleju z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Salami wkładamy do wgłębień w foremce muffinkowej. I wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 8 minut.

Pamiętaj, że każdy rodzaj salami jest inny- jedne plasterki będą potrzebować dłużej posiedzieć w piekarniku inne krócej.

Ja po 5 minutach od włożenia już sprawdziłam, jak się trzymają.

Pieczarki i cebulkę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na łyżce oleju.

Po upieczeniu miseczek odstawiłam je na papierowy ręcznik i usunęłam nadmiar tłuszczu.

Następnie nałożyłam do nich: pokruszoną fetę, pieczarki z cebulką, plasterek oliwki, natkę pietruszki i łyżeczkę pesto.

Mini miseczki z salami na pewno zagoszczą u nas na stałe! A może zrobisz pyszne roladki z salami:https://www.kuchniaadamsow.pl/roladki-z-salami/

 

 

Zostaw Komentarz