Mini szaszłyki- ten przepis to imprezowy hit! Bardzo, bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tak smaczny! Możesz go przygotować nawet kilka godzin przed podaniem, ponieważ mini szaszłyki smakują idealnie, zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Te szaszłyki mogą za każdym razem smakować inaczej! Ich smak zależeć będzie od tego, jakich użyjesz przypraw.
Możesz też eksperymentować z sosami. Mięsko można również zamarynować wcześniej z cebulką w ciemnym sosie sojowym, wtedy już nie musisz dodatkowo doprawiać go przyprawami.
Składniki:
Filet z kurczaka
2-3 połówki papryk (czerwona, żółta, zielona
2 małe cebule
Sos: mały kubek jogurtu naturalnego, ogórek zielony, łyżka majonezu, szczypiorek
Przygotowanie:
Kurczaka obtocz w ulubionych przyprawach, następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulkę pokrój w krążki, a paprykę w kosteczkę. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Na wykałaczkę nadziewamy kolejno: paprykę, krążek cebulki, kurczaka. Mini szaszłyki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oleju. Czas pieczenia to około 25 minut, po 20 minutach możesz już sprawdzić, czy szaszłyki się upiekły- czas pieczenia zależy od grubości kostek mięska- dlatego staraj się, żeby były w miarę równej wielkości.
Sos: ogórka obierz i zetrzyj na grubych oczkach, jogurt wymieszaj z łyżką majonezu, dodaj posiekany szczypiorek i startego ogórka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Poznaj również wspaniałe imprezowe rożki z tortilli, które biją rekordy popularności na blogu! Tu znajdziesz na nie przepis: klik

Jedna odpowiedz
Szaszłyki z batatów - Kuchnia Adamsów
[…] do Was z przepisem na mini szaszłyki z batatów! Ostatnio na bloga wrzuciłam przepis na mini szaszłyki z kurczakiem. Cieszą się one dużą ilością wyświetleń, dlatego postanowiłam iść za ciosem i wrzucić […]