Miseczki z ciasta francuskiego z łososiem i serkiem
To pyszna przekąska, której nie może zabraknąć na przyjęciu! Prezentuje się niezwykle elegancko, a przy tym jest bardzo smaczna! Kruche ciasto francuskie miesza się z delikatnym smakiem serka śmietankowego, całość dopełnia łosoś wędzony- nadając potrawie wyjątkowego charakteru!
Mam dla Ciebie dużo ciekawych propozycji na super przekąski, na jeden chaps! Koniecznie wypróbuj:
- Mini roladki z salami i serkiem chrzanowym: tu znajdziesz przepis- Roladki z serkiem chrzanowym
- Ziemniaczane miseczki z boczkiem: tu znajdziesz przepisz- Ziemniaczane miseczki
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- opakowanie wędzonego łososia
- serek kanapkowy śmietankowy
- koperek do dekoracji
- jajko
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwiń i przy pomocy szklanki wycinaj koła- jedna miseczka składa się z trzech wyciętych kółek. W dwóch z nich wytnij przy pomocy kieliszka otwory. Pełne koło posmaruj rozmąconym jajkiem i przyklej do niego kółko z otworem, następnie wykonaj tę czynność ponownie- posmaruj kółko jajkiem i przyklej do niego koło z otworem. Tak przygotowaną miseczkę włóż do nagrzanego do 170/180 stopni piekarnika i piecz około 30 minut. Podczas pieczenia miseczki rosną, dlatego po ostygnięciu, możesz dolną warstwę delikatnie docisnąć np. małą łyżeczką.
Po ostygnięciu do miseczek z ciasta francuskiego włóż łyżeczkę serka śmietankowego oraz kawałeczek łososia, ozdób gałązką koperku. Możesz użyć serka śmietankowego lub jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki to wybierz serek o smaku chrzanowym.
Jeśli chcesz zobaczyć dokładną instrukcję przygotowania miseczek znajdziesz ją w krótkim filmiku na moim profilu na instagramie ( filmik zapisałam w wyróżnionej relacji) kliknij tu: INSTRUKCJA
Miseczki pasują nie tylko do wytrawnych przekąsek,możesz również zrobić je w wersji na słodko. Najprostszy przepis na miseczki z ciasta francuskiego z owocami i bitą śmietaną znajdziesz tu: babeczki z owocami
Smacznego!
2 Odpowiedzi
Babeczki z ciasta francuskiego z owocami - Kuchnia Adamsów
[…] W dwóch z nich przy użyciu kieliszka wytnij kółeczka. Rozmąconym jajkiem posmaruj pełne kółko. Następnie nałóż na nie okrąg ⭕ wycięty przy pomocy kieliszka. Posmaruj jajkiem i nałóż ostatnie kółeczko wycięte przy użyciu kieliszka- w ten prosty sposób powstają miseczki z ciasta francuskiego, które możecie nadziać w dowolny sposób. Mogę służyć jako baza do przepisów na słodko i na słono! Np. miseczki z ciasta francuskiego z serkiem kremowym i łososiem. […]
Jajka faszerowane boczkiem - Kuchnia Adamsów
[…] Bardzo efektownie prezentują się również miseczki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem, zobacz jak je zrobić: przepis […]