with Brak komentarzy

Naleśniki po meksykańsku bogato nadziane

Naleśniki po meksykańsku bogato nadziane

Zapewniam Cię, że przepis na naleśniki po meksykańsku trafi do ścisłej czołówki przepisów, które będziesz z chęcią przyrządzać!

Przepis jest prosty i choć nie będę Cię wkręcała, że szybki- możesz podzielić go na etapy, dzięki którym, nie będziesz siedzieć w kuchni zbyt długo (chyba że to lubisz, to śmiało, możesz zrobić je jednego dnia).

Możesz je zrobić na imprezę, na kolację lub obiad! Odgrzejesz je na patelni, wtedy skórka będzie mega chrupiąca… lub w wersji fit- w piekarniku 😉

Składniki na naleśniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • dwie szklanki mleka lub 1 wody/ 1 mleka
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki na naleśniki, ciasto odstaw na 20 minut. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na małej ilości oleju.

Składniki na farsz:

  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół kg mięsa mielonego
  • passata pomidorowa
  • cebulka czerwona
  • czosnek
  • sól, pieprz, oregano
  • mozzarella lub ser żółty
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta soli

Mięso mielone wymieszaj z musztardą i dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulkę czerwoną drobno posiekaj i podsmaż na patelni.

Kiedy mięso zmięknie, dodaj do niego cebulkę oraz odsączoną kukurydzę i fasolkę. Dodaj 2 szklanki passaty pomidorowej i duś przez około 20 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz oregano.

Dodaj startą mozzarellę lub ser żółty- dzięki temu zagęścisz farsz. Pozostaw go do ostygnięcia. Ja nadziewałam naleśniki następnego dnia, farsz był dzięki temu zwarty.

Gotowe naleśniki, układaj w naczyniu do zapiekania i zalej szklanką passaty i posyp startym serem. Zapiekaj pod przykryciem około 20 minut w 170 stopniach, a następne 10 minut bez przykrycia w 150 stopniach.

nfd

 

Zostaw Komentarz