Orzeszki to znakomity pomysł na świąteczne smakołyki! Uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych.
Pyszne kruche ciasto przypominające łupinkę orzeszka, nadziewamy kremem z dodatkiem mleka w proszku oraz masła orzechowego.
Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Sami się przekonacie! Do przygotowania orzeszków potrzebna jest specjalna patelnia lub opiekacz.
To w nich pieką się ciasteczka, które potem nadziewamy kremem z nutką aromatu orzechowego!
Gotowe orzeszki możesz posypać cukrem pudrem, wyglądają wtedy, jakby ukryły się pod pierzynką ze śniegu.
Kruche orzeszki to ciasteczka, które przygotowuję raz w roku- to nasza rodzinna tradycja!
Składniki ciasto
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- odrobina soli
Składniki na krem
- 250g masła
- 120ml mleka
- Pół szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka masła orzechowego
Mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
Dodaj posiekane masło i jajka i żółtko-zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
Z ciasta formuj kuleczki i piecz je w „patelni do orzeszków” lub opiekaczu aż staną się złote.
Krem do orzeszków
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mleko, cukier puder i mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj- dodaj łyżkę masła orzechowego, znowu wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Ja napełniam kremem dwie połówki orzeszków, lubimy bogato nadziane, ale możesz nadziewać nim jedynie jedną połówkę i złożyć w całość.

Zostaw Komentarz