with Brak komentarzy

Orzeszki to znakomity pomysł na świąteczne smakołyki! Uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych.

Pyszne kruche ciasto przypominające łupinkę orzeszka, nadziewamy  kremem z dodatkiem mleka w proszku oraz masła orzechowego.

Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.

Sami się przekonacie! Do przygotowania orzeszków potrzebna jest specjalna patelnia lub opiekacz.

To w nich pieką się ciasteczka, które potem nadziewamy kremem z nutką aromatu orzechowego!

Gotowe orzeszki możesz posypać cukrem pudrem, wyglądają wtedy, jakby ukryły się pod pierzynką ze śniegu.

Kruche orzeszki to ciasteczka, które przygotowuję raz w roku- to nasza rodzinna tradycja!

Składniki ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • odrobina soli

Składniki na krem

  • 250g masła
  • 120ml mleka
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka masła orzechowego

Mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.

Dodaj posiekane masło i  jajka i żółtko-zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.

Z ciasta formuj kuleczki i piecz je w „patelni do orzeszków” lub opiekaczu aż staną się złote.

Krem do orzeszków

Masło rozpuść w rondelku, dodaj mleko, cukier puder i mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj- dodaj łyżkę masła orzechowego, znowu wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Ja napełniam kremem dwie połówki orzeszków, lubimy bogato nadziane, ale możesz nadziewać nim jedynie jedną połówkę i złożyć w całość.

orzeszki
orzeszki

Zostaw Komentarz