Pistacjowy sernik bez pieczenia
Na sernik pistacjowy polowałam bardzo długo. Kiedy zobaczyłam, że w biedronce jest dostępny krem pistacjowy, wiedziałam, że nadszedł ten czas!
Nie jestem fanką wypieków, no może to za dużo powiedziane, bardziej wychodzą mi desery na zimno i teraz również podzielę się z Tobą przepisem na sernik bez pieczenia.
Postanowiłam zrobić sernik z masą pistacjową i borówkową na spodzie z ciasteczek oreo.
Ty, możesz zaszaleć 🙂 i zamiast masy o smaku borówek, zrobić truskawkową lub karmelową.
A zamiast oreo dodać herbatniki. Ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂
Składniki:
- 300g sera twarogowego w wiaderku
- Borówki 300g
- 250g ciasteczek oreo
- Krem lub pasta pistacjowa (będziesz potrzebować kilka łyżek)
- 250 mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
- 400ml śmietanki 30%
- 4 łyżki żelatyny
- 200g masła
Spód
Ciasteczka oreo pokrusz i umieść w misie blendera, zmiel. Dodaj roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż do tortownicy. Odstaw, masa stwardnieje i stworzy nam idealny spód.
Masa
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie podgrzewaj ją w małym garnku lub kąpieli wodnej.
Ubij śmietankę kremówkę na sztywną masę.
W misie miksera umieść twaróg, mascarpone, cukier puder- mieszaj do połączenia się składników. Do masy twarogowej dodaj bitą śmietanę.
Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę masy i wymieszaj dokładnie, następnie dodaj jeszcze dwie łyżki i dopiero po dokładnym wymieszaniu dodaj żelatynę do reszty masy.
Wymieszaj bardzo dokładnie. Jeśli wrzucisz zbyt gorącą żelatynę, powstaną grudki. Masę podziel na dwie części.
Do pierwszej dodaj zblendowane borówki i wymieszaj dokładnie. Wyłóż na spód ciasteczkowy.
Do drugiej masy dodaj kilka łyżek pasty/kremu pistacjowego. Najpierw dodaj 3 łyżki, wymieszaj i sprawdź, czy odpowiada Ci jej smak.
Jeśli wolisz bardziej intensywny smak, dodaj większą ilość kremu pistacjowego. Masę wyłóż na borówkowy spód i odstaw na noc do lodówki.
Zostaw Komentarz