with Brak komentarzy

Pistacjowy sernik bez pieczenia

Na sernik pistacjowy polowałam bardzo długo. Kiedy zobaczyłam, że w biedronce jest dostępny krem pistacjowy, wiedziałam, że nadszedł ten czas!

Nie jestem fanką wypieków, no może to za dużo powiedziane, bardziej wychodzą mi desery na zimno i teraz również podzielę się z Tobą przepisem na sernik bez pieczenia.

Postanowiłam zrobić sernik z masą pistacjową i borówkową na spodzie z ciasteczek oreo.

Ty, możesz zaszaleć 🙂 i zamiast masy o smaku borówek, zrobić truskawkową lub karmelową.

A zamiast oreo dodać herbatniki. Ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂

 

Składniki:

  • 300g sera twarogowego w wiaderku
  • Borówki 300g
  • 250g ciasteczek oreo
  • Krem lub pasta pistacjowa (będziesz potrzebować kilka łyżek)
  • 250 mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • 400ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 200g masła
Spód

Ciasteczka oreo pokrusz i umieść w misie blendera, zmiel. Dodaj roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż do tortownicy. Odstaw, masa stwardnieje i stworzy nam idealny spód.

Masa

Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie podgrzewaj ją w małym garnku lub kąpieli wodnej.

Ubij śmietankę kremówkę na sztywną masę.
W misie miksera umieść twaróg, mascarpone, cukier puder- mieszaj do połączenia się składników. Do masy twarogowej dodaj bitą śmietanę.

Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę masy i wymieszaj dokładnie, następnie dodaj jeszcze dwie łyżki i dopiero po dokładnym wymieszaniu dodaj żelatynę do reszty masy.

Wymieszaj bardzo dokładnie. Jeśli wrzucisz zbyt gorącą żelatynę, powstaną grudki. Masę podziel na dwie części.

Do pierwszej dodaj zblendowane borówki i wymieszaj dokładnie. Wyłóż na spód ciasteczkowy.

Do drugiej masy dodaj kilka łyżek pasty/kremu pistacjowego. Najpierw dodaj 3 łyżki, wymieszaj i sprawdź, czy odpowiada Ci jej smak.

Jeśli wolisz bardziej intensywny smak, dodaj większą ilość kremu pistacjowego. Masę wyłóż na borówkowy spód i odstaw na noc do lodówki.

Smacznego 🙂

Zostaw Komentarz