Dziś przepis na pyszne pulpety z młodą kapustą
Jeśli szukasz smacznych inspiracji na obiad, przygotowałam dla Ciebie kilka propozycji: obiady
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
- Pół główki młodej kapusty (możesz użyć również kapusty białej)
- 2 cebule średnie
- Torebka ryżu
- 2 jajka
- Passata/ Przecier pomidorowy
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę bardzo drobno poszatkowałam, najpierw w paseczki, a następnie w kosteczkę. Ugotowałam ryż, pokroiłam cebulkę w kostkę i przesmażyłam na łyżce oleju. W misce wyrobiłam bardzo dokładnie: mięso, kapustę, ryż oraz cebulę. Dodałam sól oraz pieprz. Wbiłam dwa jajka i znowu bardzo dokładnie wyrobiłam. Moja masa była bardzo zwarta. Nie dodawałam już do niej bułki tartej.
Jeśli Twoja masa będzie rzadsza- możesz dodać kilka łyżek bułki, aby kotlety nie rozleciały się przy gotowaniu. Uformowałam kotlety i po konkretnym zarumienieniu, przełożyłam je do garnka. Do garnka z kotletami dolałam wody, tyle by były zakryte. Wrzuciłam 5 ziaren ziela oraz 3 liście laurowe.
Gotowałam przez 25 minut na średnim gazie. Następnie dodałam przecier pomidorowy i jeszcze przez 10 minut gotowałam. Nie zagęszczam sosu.
Zostaw Komentarz