with Brak komentarzy

Dziś przepis na pyszne pulpety z młodą kapustą

Lubisz gołąbki? Jeśli tak, to polubisz również pulpety z młodą kapustą! Smakują jak gołąbki! Fajna i smaczna wersja znanej wszystkim potrawy w sam raz na rodzinny obiad.
Oczywiście, plan był taki, że będą na dwa dni… Niestety, jak to u nas często bywa plany, planami, a obiad poszedł w jeden dzień.
Smakują doskonale z ziemniakami oraz chrupiącym chlebem! Podczas gotowania w kuchni unosił się wspaniały zapach, który pobudzał apetyt wszystkich domowników.
Jeśli szukasz smacznych inspiracji na obiad, przygotowałam dla Ciebie kilka propozycji: obiady

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
  • Pół główki młodej kapusty (możesz użyć również kapusty białej)
  • 2 cebule średnie
  • Torebka ryżu
  • 2 jajka
  • Passata/ Przecier pomidorowy
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę bardzo drobno poszatkowałam, najpierw w paseczki, a następnie w kosteczkę. Ugotowałam ryż, pokroiłam cebulkę w kostkę i przesmażyłam na łyżce oleju. W misce wyrobiłam bardzo dokładnie: mięso, kapustę, ryż oraz cebulę. Dodałam sól oraz pieprz. Wbiłam dwa jajka i znowu bardzo dokładnie wyrobiłam. Moja masa była bardzo zwarta. Nie dodawałam już do niej bułki tartej.

Jeśli Twoja masa będzie rzadsza- możesz dodać kilka łyżek bułki, aby kotlety nie rozleciały się przy gotowaniu. Uformowałam kotlety i po konkretnym zarumienieniu, przełożyłam je do garnka. Do garnka z kotletami dolałam wody, tyle by były zakryte. Wrzuciłam 5 ziaren ziela oraz 3 liście laurowe.

Gotowałam przez 25 minut na średnim gazie. Następnie dodałam przecier pomidorowy i jeszcze przez 10 minut gotowałam. Nie zagęszczam sosu.

pulpety z młodą kapustą
pulpety z młodą kapustą

Zostaw Komentarz