Pyszna pasta guacamole
Pasta pełna zdrowia! Niezawodna na przyjęcie do chrupiących nachosów lub jako dodatek do grzanek. Doskonała na śniadanie- idealnie łączy się z jajkiem sadzonym. Awokado zawiera ogromną ilość dobra, jest przepełnione kwasami omega-9!
Oryginalny przepis na guacamole nie zawiera pomidorów. Jeśli tak jak ja, lubisz pomidorki- dodaj je do pasty lub udekoruj nimi grzanki. Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony smak!
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- Cebulka mała
- 2 ząbki czosnku
- Sok z połowy cytryny
- Garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- Pomidorki
- Sól, pieprz i odrobina chili
Przygotowanie
Z awokado usuń pestki i pokrój je na plastry. Nie wyrzucaj pestek- pasta ma to do siebie, że trochę ciemnieje. Jeśli chcesz zachować kolor soczystej zieleni, dodaj do pasty pestki awokado. Cebulkę i czosnek posiekaj drobno. Następnie przełóż do miski razem z awokado i natką. Do masy wlej sok z połowy cytryny. Warzywa dokładnie zblenduj na gładko. Wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami. Dopraw do smaku przyprawami. Smacznego!
Zostaw Komentarz