with Brak komentarzy

Quiche z boczkiem

Quiche z boczkiem! Kto raz spróbuje- przepada! Wspaniałe połączenie smaków.

Pamiętam jak bardzo dawno temu, znalazłam w domu książkę kucharską.

Pełno w niej było przepisów na imprezowe przekąski.

Zauroczyłam się tymi wszystkimi pięknymi zdjęciami.

Zastanawiałam się, dlaczego jeden przepis nie zawierał fotografii.

Pomyślałam, że to pewnie błąd w druku.

Często wracałam do tego przepisu i wyobrażałam sobie, jak finalnie to danie może wyglądać.

Po kilku latach zrobiłam tę przystawkę- Quiche z boczkiem.

Teraz kiedy robiłam zdjęcia do przepisu, domyślam się, czemu w książce brakowało fotografii.

Przystawka choć pyszna, trudna do sfotografowania.

Ciężko oddać jej rewelacyjny smak. Na każdym zdjęciu wyglądała dość przeciętnie.

A jej smak, jest obłędny! Polecam każdemu, kto lubi poznawać nowe, nieznane połączenia.

Szukałam w internecie tej potrawy, znalazłam  tylko informację, że quiche to rodzaj tarty.

Ale nie zmieniałam już nazwy, zostawiłam tak, jak brzmiała pierwotnie w książce kucharskiej.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400g szpinaku mrożonego
  • 250g ananasa z puszki
  • 500g boczku wędzonego parzonego
  • 200g startego sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku.

 

Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na patelni, aż się pięknie upraży. Boczek przełóż do naczynia, ale zostaw tłuszcz, który się z niego wytopił.

Teraz na patelnię, gdzie smażył się boczek wrzuć zamrożony szpinak-możesz go delikatnie posolić.

Gdy się rozmrozi, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i jeszcze przez chwilę smaż. Ananasa pokrój w drobną kostkę.

Połącz: boczek, szpinak, pokrojonego w kostkę ananasa i starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty.

Każde wgłębienie w formie na muffinki posmaruj olejem, włóż kwadrat ciasta i farsz.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, góra- dół, przez około 20-25 minut.

Do momentu upieczenia ciasta francuskiego. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Zostaw Komentarz