Delikatna, słodka i niezwykle pyszna rolada z jabłkami- idealna do popołudniowej herbaty! Szybka w przygotowaniu! Dzieci uwielbiają jej smak! Dorośli zawsze proszę o dokładkę! Z przepisu wychodzą dwie duże rolady jabłkowe. Pamiętaj, żeby pilnować czasu, jaki rolada spędza w piekarniku, jeśli zostanie w nim zbyt długo- podczas składania zacznie się łamać.
Znam to z doświadczenia, zanim rolady zaczęły mi wychodzić minęło trochę czasu..
Ale się nie poddałam, warto się nie zniechęcać 😀
Rolada z jabłkami zachwyca smakiem! W takim razie zaczynamy 🙂
Składniki na biszkopt:
- 6 świeżych jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mus
- Duży słoik jabłek prażonych (mój miał 900 g)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Zwróć uwagę, żeby misa, w której ubijasz białka, była sucha. Następnie partiami wsypuj do misy cukier. Teraz czas na żółtka. Wlewaj do misy po jednym żółtku. Mąki przesiej przez sitko, dodaj cukier puder i wymieszaj. Dodaj przesiane mąki i przemieszaj- nie trzeba już dłużej ubijać masy. Chodzi tylko o połączenie się składników.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
Ja korzystam z blachy, która jest w piekarniku. Teraz wylej na blachę połowę ciasta. I piecz przez 12-13 minut minut. Następne przełóż je na ściereczkę, którą wcześniej obsypiesz cukrem pudrem. Ciasto razem ze ściereczką ciasno zwiń. Teraz czas na ochłonięcie 🙂 Rolada musi ostygnąć.
Mus z jabłek:
Dwie galaretki pomarańczowe rozpuść w 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
Dodaj prażone jabłka i wymieszaj. Po ostygnięciu możesz wstawić do lodówki, żeby masa szybciej zgęstniała.
Roladę delikatnie rozwiń i wyjmij ściereczkę, masę jabłkową dokładnie rozsmaruj na cieście.
Ciasto ponownie zawiń w ściereczkę i wstaw do lodówki najlepiej na noc.
Je
Jeśli szukasz pomysłów na pyszne słodkości, kliknij LINK, a przeniesiesz się do kategorii pysznych ciast i deserów!
Zostaw Komentarz