with Brak komentarzy

rurki z kremem

Rurki z kremem

Bajecznie proste w przygotowaniu rurki z kremem! W tym przepisie nie tracisz czasu na przygotowanie ciasta.

Czynnością, jaką musisz wykonać, jest rozwinięcie ciasta francuskiego i pokrojenie go na paski!

Potem tylko nawijasz je na foremki i pieczesz! Proste prawda?

Rurki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym zrobisz raz- dwa.

Sprawdzą się rewelacyjnie jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz czasu na długie przygotowania.

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 budynie (waniliowe lub śmietankowe)
  • 1 kostka masła 250 g

Robimy krem do rurek :

Dwa opakowania budyniu wsyp do naczynia i dodaj o połowę mniej mleka, niż jest napisane na opakowaniu.

Ugotuj budyń- w razie potrzeby dodaj  łyżkę cukru. Budyń wystudź, masło pokrój w cienkie paski.

Masę wraz z masłem włóż do misy miksera i miksuj, do uzyskania pięknej i gładkiej konsystencji.

Krem schowaj do lodówki na kilka godzin. Mój stał godzinkę i spokojnie współpracował przy nadziewaniu.

Rurki:

Gotowe ciasto francuskie rozwiń i delikatnie rozwałkuj. Pokrój na cienkie paski.

Pasek ciasta francuskiego nawijaj ciasno na foremkę: od dołu (czyli od węższej części).

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Foremki ustaw na blasze do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut.

Trzeba być czujnym, żeby ciasto się nie przypaliło. Następnie poczekaj, aż przestygną.

Rurki delikatnie zdejmij z foremki i nadziewaj kremem budyniowym przy pomocy szprycy.

W wersji super szybkiej możesz nadziać rurki ubitą śmietanką 36 % lub kremem z bitej śmietany wymieszanej z mascarpone.

Mam jeszcze jeden przepis na rurki, niestety trzeba się w nim trochę namęczyć, ale efekt jest piorunujący!

Smakują obłędnie! Pewnie niedługo Wam go wrzucę!

Jeśli lubisz wykorzystywać ciasto francuskie w kuchni, zajrzyj tu: https://www.kuchniaadamsow.pl/tag/ciasto-francuskie/

rurki z kremem

Zostaw Komentarz