Rurki z kremem
Bajecznie proste w przygotowaniu rurki z kremem! W tym przepisie nie tracisz czasu na przygotowanie ciasta.
Czynnością, jaką musisz wykonać, jest rozwinięcie ciasta francuskiego i pokrojenie go na paski!
Potem tylko nawijasz je na foremki i pieczesz! Proste prawda?
Rurki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym zrobisz raz- dwa.
Sprawdzą się rewelacyjnie jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz czasu na długie przygotowania.
Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 budynie (waniliowe lub śmietankowe)
- 1 kostka masła 250 g
Robimy krem do rurek :
Dwa opakowania budyniu wsyp do naczynia i dodaj o połowę mniej mleka, niż jest napisane na opakowaniu.
Ugotuj budyń- w razie potrzeby dodaj łyżkę cukru. Budyń wystudź, masło pokrój w cienkie paski.
Masę wraz z masłem włóż do misy miksera i miksuj, do uzyskania pięknej i gładkiej konsystencji.
Krem schowaj do lodówki na kilka godzin. Mój stał godzinkę i spokojnie współpracował przy nadziewaniu.
Rurki:
Gotowe ciasto francuskie rozwiń i delikatnie rozwałkuj. Pokrój na cienkie paski.
Pasek ciasta francuskiego nawijaj ciasno na foremkę: od dołu (czyli od węższej części).
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Foremki ustaw na blasze do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut.
Trzeba być czujnym, żeby ciasto się nie przypaliło. Następnie poczekaj, aż przestygną.
Rurki delikatnie zdejmij z foremki i nadziewaj kremem budyniowym przy pomocy szprycy.
W wersji super szybkiej możesz nadziać rurki ubitą śmietanką 36 % lub kremem z bitej śmietany wymieszanej z mascarpone.
Mam jeszcze jeden przepis na rurki, niestety trzeba się w nim trochę namęczyć, ale efekt jest piorunujący!
Smakują obłędnie! Pewnie niedługo Wam go wrzucę!
Jeśli lubisz wykorzystywać ciasto francuskie w kuchni, zajrzyj tu: https://www.kuchniaadamsow.pl/tag/ciasto-francuskie/
Zostaw Komentarz