
Sałatka na zimę z ogórków
Sałatka z ogórków, papryki oraz cebuli ze słoika to obowiązkowa pozycja, której nie mogło zabraknąć na moim blogu. Dlaczego? Bo jest pyszna! Pasuje do obiadu, wędliny.. A tak, poza tym, to ją uwielbiam 🙂 Kiedy najlepiej robić sałatkę na zimę? Myślę, że sierpień jest idealnym miesiącem, ponieważ mamy wysyp ogórków i papryki.
Sałatka z ogórków na zimę jest pracochłonna, ale jej smak wynagradza cały trud włożony w przygotowania 🙂
Przygotuj:
- 3 papryki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 3 marchewki
- pół pęczka koperku
- ząbek czosnku
Zalewa
- pół szklanki octu
- pół szklanki oleju
- ⅔ szklanki cukru
- łyżka soli
- ziarna pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce ( na plasterki). Cebulę pokrój w piórka, paprykę w cienkie paseczki, marchewkę zetrzyj na tarce ( na grubych oczkach). Warzywa włóż do dużej miski, dodaj łyżkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Odlej połowę powstałego soku- nie wylewaj wszystkiego. Teraz jest czas aby dodać drobno pokrojony ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Dodaj olej, cukier oraz ocet i wymieszaj. Całość odstaw na noc.
Słoiczki dokładnie umyj i wysusz. Do każdego z nich włóż porcję sałatki oraz po dwa ziarenka czarnego pieprzu i dokładnie zakręć.
Pasteryzacja:
Na dnie garnka ułóż czystą ściereczkę. Połóż na niej słoiki z sałatką i zalej wodą do połowy wysokości słoików. Następnie od zagotowania wody, odczekaj 10 minut. Pamiętaj, żeby słoiki nie stykały się ze sobą.

Sałatka na zimę z ogórków to mój smak dzieciństwa 🙂 choć jej przygotowanie nie jest szybkie i pochłania trochę czasu, myślę że warto ją zrobić.
Zostaw Komentarz