with Brak komentarzy

Śledzie pod pierzynką z cebulką marynowaną to pyszna sałatka, którą możesz przygotować nie tylko od święta! Znakomicie smakuje. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, dzięki temu smaki doskonale się ze sobą połączą. Do przygotowania sałatki używam śledzi z marynaty olejowej. Jeśli wolisz śledzie z marynaty octowej- wybierz je. Lubisz eksperymentować w kuchni? Zamiast cebulki czerwonej użyj białej- albo zrób jedną warstwę z czerwonej a drugą z białej cebuli.

Śledzie pod pierzynką to prosta sałatka! Do jej przygotowania używasz łatwo dostępnych składników, znajdziesz w niej samo dobro!

Składniki

  • Filety śledziowe w zalewie olejowej 6 sztuk
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • Słoiczek marynowanej cebulki
  • Ser żółty ( trzy garście startego)
  • 3 ogórki kwaszone
  • 1 duża czerwona cebula
  • Majonez

Przygotowanie

Śledzie pokrój w kostkę, odłóż na sitko- przed włożeniem ich do salaterki dokładnie odciśnij. Jeśli tego nie zrobisz, w sałatce pojawi się nieciekawy płyn, który nie wygląda apetycznie. W zależności do od tego, w czym podajesz sałatkę- możesz mieć jedną lub dwie warstwy śledzia.

Jajka ugotuj na twardo, oddziel białko od żółtka i drobniutko posiekaj. To samo zrób z cebulą, pokrój ją bardzo drobno. Ogórka kwaszonego pokój w kosteczkę, ale tu już nie szalej- nie siekaj go zbyt drobno. W sałatce śledź i ogórek są mocniej wyczuwalne, a otula je pierzynka z jajek, cebulki i sera żółtego.

Na dnie naczynia ułóż warstwę śledzi- dodaj pieprzu. Doskonale sprawdza się grubo mielony pieprz kolorowy. Na śledzia wyłóż posiekaną cebulką i delikatnie ją posól. Kolejna warstwa to ogórek pokrojony w kosteczkę- i tu wkracza majonez- smarujemy warstwę ogórków majonezem i przykrywamy śledziem i cebulką. Następnie nałóż cienką warstwę majonezu i dodaj posiekane drobniutko żółtko, potem białko, ostatnia warstwa majonezu i na samej górze ułóż drobno starty ser żółty.

Śledzie pod pierzynką udekoruj cebulką marynowaną. Pamiętaj, że dobrze jest przygotować sałatkę dzień wcześniej i pozwolić jej przenocować w lodówce. Na drugi dzień możesz delektować się jej cudownym smakiem!

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką

Zostaw Komentarz