Stroganow po polsku– zastanawiasz się, jakie danie kryje się pod tą nazwą? Przepis na tę potrawę znalazłam baardzo dawno temu w jednym z czasopism dla kobiet może to była Claudia albo Pani. Już nie pamiętam..
Stroganow to danie jednogarnkowe, które możesz przygotować na obiad lub kolację dla gości. Tajemnicą tej potrawy, jest ścisłe trzymanie się podanych w przepisie składników 😀
*Kilka razy zmieniałam składniki (zamiast papryki zielonej dodałam żółtej) jednak to całkiem zmienia smak potrawy.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek- jeśli masz możliwość wybierz te najmniejsze
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg schabu
- 2 papryki zielone
- Gałka muszkatołowa
- Ziele angielskie
- 2 Liście Laurowy
- Pieprz zielony lub czarny ziarnisty
Do podania:
- Ryż
- Gęsty jogurt naturalny
Mięso rozbij i pokrój na drobne kawałki, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni. Kiedy mięso pięknie się zarumieni, dodaj do niego pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Kiedy cebulka zmięknie, dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek.
Paprykę pokrój w cienkie plasterki lub kostkę i podsmaż na łyżeczce oleju. Pieczarki podsmaż na łyżce masła.
Mięso wraz z cebulką, zielem oraz liściem laurowym przełóż do garnka napełnionego zimną wodą. Gotuj, aż mięso zmięknie. Następnie dodaj pieczarki i paprykę- gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw odrobiną gałki muszkatołowej. Sos można zagęścić mąką.
Strogonowa po polsku podaję z ryżem, ozdabiam kleksem jogurtu naturalnego i posypuję odrobiną gałki muszkatołowej. Możesz dodać posiekaną drobno pietruszkę!
Stroganow po polsku z Szybkowaru ( eldom)
Mięso pokrój na drobne kawałki, dopraw solą oraz pieprzem do smaku. W szybkowarze wybierz funkcję fry- czyli smażenie. Kiedy szybkowar się nagrzeje, dodaj olej i podsmaż na nim mięso, a następnie cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Pokrój paprykę zieloną w paseczki lub kosteczkę. Jeśli masz małe pieczarki, nie krój ich, większe natomiast przekrój na pół. Do mięska dodaj pokrojone warzywa i przesmaż je razem. Potem zalej szybkowar do ⅗ wysokości wodą i dodaj ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej. Zamknij dokładnie pokrywę i ustaw program: soup- zamknij regulator ciśnienia. Po wyłączeniu się szybkowaru otwórz regulator ciśnienia.
Zostaw Komentarz